Svéd húsgolyó, ami nem is svéd

A kék-sárga lakberendezési áruházban járva sokaknak az a minimum, hogy tányérukra kerül egy kis svéd húsgolyó. Magam is kedvelem, pontosabban kedveltem mindenevő koromban. Ráadásul éppen a közelmúltban sütöttem ki a saját paleo svéd húsgolyó receptjét. Erre most kiderül, hogy a svédek svindliztek és biza a húsgolyó nem svéd, hanem valójában török.

 

Svéd húsgolyó, vagy mégsem

Mindezt Twitteren ismerték be. A sweden.se azt írta, hogy a svéd húsgolyó receptjének alapja XII. Károly király receptje, amelyet Törökországból hozott a 18. század elején. XII. Károly nagy harcos volt, aki részt vett számos csatában. Az Oszmán birodalomba úgy került, hogy vereséget szenvedett csapataival a poltovai csatában és az oszmánoknál lelt menedékre. Öt évig náluk is élt amolyan vendég-fogolyként. Ekkor ízlelhette meg a köftét, amely a svéd húsgolyó alapja. Igaz a svédek felturbózták burgonyapürével, barna szósszal és áfonyával.

Az egykori király nem csak ezért “felelős”. A legenda szerint neki tulajdonítható a kávézás kultúrájának elterjesztése Svédországban. Így válhattak a svédek a hatodikok a legtöbb kávét fogyasztó nemzetté a világon. A kávézást is valószínűleg a törököktől vagyis akkori oszmánoktól tanulhatta.

De az egykori király nevéhez még egy étel köthető, amelyet az oszmánoktól “kölcsönzött”. A kaldolmar ez, amely egy töltött, feltekert káposzta étel. Amelynek magyar vonatkozása az, hogy a mi töltött káposztán is biza ebből ered. Csakúgy, mint a pörköltfélék. A törökök hozták el hozzánk a paprikát, kukoricát, mákot, paradicsomot és a török paradicsomot vagyis a padlizsánt. A füge és a kajszibarack is török eredetű. A dohánnyal is a törökök ismertettek meg minket, ahogy a mézeskaláccsal és a törökmézzel is.