Takarékos paleo karácsonyi menü

A karácsony halmozottan hátrányos helyzetű ünnep financiális szempontból. Nem elég, hogy mindenkinek, aki családtag, barát vagy ismerős, esetleg tanárnéni, tanárbácsi és óvónéni, annak ajándékot kell vinni. Így diktálja az illem, a szokás és – lássuk be – néha az érdek is. Mindezeken túl még akár igényeknek is meg kell felelni, mondjuk a gyereknek elképzelése is van az ő ajándékáról. Miután pedig végeztünk a meglepetések beszerzésével és csomagolásával, jöhet az ünnep jelképének beszerzése. A fenyő hazavonszolása után pedig még mindig nincs vége a pénztárca nyitogatásnak. Következik a vacsora alapanyagainak beszerzése, méghozzá több napra, rengeteg személyre. Ugyanis ilyenkor következik a kötelező rokonjárás. Ha pedig nem vagyunk azok a szerencsések, akik mennek, akkor bizony a vendéglátásról is gondoskodni kell. Mindezek súlyosan megviselik decemberben a pénztárcánkat, olyannyira, hogy sokan képesek hitelt is felvenni azért, hogy tökéletes legyen a karácsony. Azért, hogy megkönnyítsem számodra az előkészületeket, egy nagyon finom, gyorsan elkészíthető és főleg takarékos karácsonyi paleo menü receptjeit mutatom meg. Nem igényel drága és különleges alapanyagokat, mégis ünnepi lakoma lehet belőle.

Szerény és hozzávetőleges számításaim szerint egy főre úgy 700 forintból lehet kihozni a menüt. Igen, az egészet. És igen, ez nem fine dining (nagyon kicsi) adagokat takar. Ezzel biza jól lehet lakni.  Katt ide az almás sütőtők krémleves, a fokhagymás sült pulykacomb, a párolt lilakáposzta, a sütőtökpüré és a narancsos-csokoládés pohárkrém receptjéért.

Ha időt is akarsz spórolni, akkor süss a pulykacombból többet és tálald más-más körettel egy-két nap. Vagy üss mellé tükörtojást és némi csalamádéval kitűnő reggeli lesz belőle másnap.

Az is idő- és pénztakarékos ebben a menüben, hogy egy-egy alapanyagból többfélét is elkészíthetünk, mint az almás sütőtök-krémeleves és a sütőtök püré. Csak veszel egy halom édes sütőtököt és kétféle ételed lesz belőel. Ha még többet veszel, akkor készíthetsz belőle simán csak sült tököt vagy házi kubut.