Újrahasznosítás

A konyhapénz védelmének második bástyája az, hogy mindent, amit csak lehet újrahasznosítunk. Az újrahasznosítás alap tétele: a maradék nem a szemétbe való, hanem egy másik étel alapja. Ilyen például, ha sült édesburgonya marad meg nálunk. Akkor hurrá, mert másnap reggel sonkás-burgonyás tojást eszünk és ez biza a mi családunk kedvence.

De nem esem kétségbe akkor sem, ha nem bírunk már a húslevessel. Vagy lefagyasztom és később használom fel, de általában másnap egy krémleves alapja lesz. Például zellerkrémlevesé, vagy akár hagymakrémlevesé. Amikor a spagettiszószból sikerül többet készíteni, akkor másnap vacsira pizza várható. Mindenből – természetesen – paleo.

Ha a pörköltből vagy brassói aprópecsenyéből keletkezik maradék, akkor rakottként születik újjá. De a legbüszkébb az újrahasznosított csontlevesemre vagyok. Igaz, az ötlet nem az enyém és már fogalmam sincs honnan szereztem. De annyira zseniálisan nagyszerű, hogy gyakran alkalmazom. Ha egyben sütsz csirkét, pulykát, kacsát vagy libát, akkor a sült hús csontjait tedd félre. Isteni leves lesz belőle.