Paleo granola – a leggyorsabb reggeli

Különleges kérést kaptam a közelmúltban. A számomra legkedvesebb állatorvos, (aki a húgom státuszban is megtalálható), felvetette a paleo granola ötletét. Pontosabban elmesélte, hogy elsőként vásárolt volna granolát, de aztán úgy döntött: inkább elkészíti otthon. A legvégén pedig rájött, hogy bizony neki erre nem lesz ideje és energiája. Hiába, nem egyszerű állatorvosnak lenni, sokszor 24 órás ügyeletet tartani és a gazdikkal is egyformán udvariasnak és kedvesnek lenni. 

Tehát eszébe jutott, hogy van neki egy nővére, aki manapság meglepi néha az egész napos ügyeletek alkalmával némi elemózsiával és kávéval. Így, hát mi lenne, ha legközelebb egy kis üvegnyi paleo granola is a zsákmány részét képezné… 

Igen sokáig nem kellett győzködnie, végül is a kedvenc állatorvosom, miért is mondanék neki ellent? (Mondjuk csak egy aranyhalam van, néha kettő vagy három, azokhoz túl nagy orvosi segítségre eddig még nem volt szükségem.)

Minden esetre a paleo granola villámsebesen készült el azért, hogy a gyors reggeli biztosítva legyen és nyugodtan folyhasson az állatok gyógyítása, mondjuk az ebédig. 

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely

10 dkg kókuszzsír

15 dkg török mogyoró

egy maréknyi dió

fél marék héj nélküli tökmag

15-20 ml agavé szirup

1 teáskanálnyi fahéj

1-2 evőkanálnyi cukrozatlan kakópor

csipet só

1 marék aszalt sárgabarack

fél marék aszalt áfonya

2 marék mazsola

4 db aszalt füge

8 db aszalt datolya

A paleo granola elkészítése:

A kókuszzsírt melegítsük fel. Nem kell, hogy forró legyen, csak folyékony állaga legyen. 

Keverjük össze alaposan a kókuszzsírt az agavé sziruppal, a fahéjjal és a kakaóporral. 

Aprítsuk kisebb darabokra a mogyorót és a diót.

A zabpelyhet keverjük össze a dióval, mogyoróval, tökmaggal és a megfűszerezett kókuszzsírral. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele a magkeveréket és 180 fokos sütőben süssük 30-35 percet. 

Amikor kihűlt keverjük össze a feldarabolt aszalt gyümölcsökkel. 

TIPP:

Az aszalt gyümölcsökből tégy bele annyit és olyat, amilyet csak szeretsz. Nem kell az összeset, ki is hagyhatsz belőlük vagy gyarapíthatod például aszalt mangóval vagy aszat ananásszal is.