A legfinomabb svéd gombasaláta 

Úgy két évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen volt egy valamire való hidegtálakkal ellátott svédasztal a legfinomabb svéd gombasaláta nélkül. Friss kenyérrel meglehetősen laktató étel volt. Úgy emlékszem, hogy otthon nem igazán készítette senki, ezt a munkát inkább a szakácsokra, séfekre bízták és megmaradt igazi “étteremből hozatott” ételnek. Pedig az elkészítése tényleg nem bonyolult és gyorsan el is készül. 

A gomba meglehetősen megosztó alapanyag, sokan nem szeretik. Ám érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe, mert igen jó hatással van az egészségünkre. Az egyszerű csiperke gomba is sokat tehet azért, hogy elkerüljük például a mellrákot, a férfiak, pedig a prosztata rákot. Hatékony immunerősítő és antioxidánsokban gazdag. 

Az is a gomba mellett szól, hogy 15-20 perc alatt tartalmas és finom fogás készülhet belőle. Remek húspótló, így akár vegetáriánusoknak is alternatíva lehet. De a fogyókúrázók is nyugodtan ehetik, mert kiválóan megszünteti az éhséget, ám cserébe nem hagy zsírpárnákat a derekunk körül. 

A legfinomabb svéd gombasaláta nálam saját készítésű ketchuppalkészül, így megspórolhatom a külön fűszerezést. A régi idők kenyere helyett pedig manapság a paleo barna zsemlével tálalom. Többnyire magamnak, mert FF nem nagy barátja a gombáknak. 

Hozzávalók: 

  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-1,5 dl paradicsompüré
  • 3-4 evőkanál libazsír
  • fél teáskanál negyedannyi édesítő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • fél citrom leve
  • egy-két csipet só, 
  • késhegynyi őrölt feketebors

A legfinomabb svéd gombasaláta elkészítése:

  1. A libazsíron megpároljuk a kockákra szeletelt vöröshagymát.
  2. Amikor már üveges a hagyma, bele tesszük az összezúzott fokhagymát is. 
  3. Ezután azonnal bele tesszük a felszeletelt gombát és alaposan összeforgatjuk. 
  4. Sózzuk, borsozzuk és amikor már levet engedett a gomba bele tesszük a babérlevelet. 
  5. Ráöntjük a paradicsomszószt és készre főzzük a gombát. 
  6. A citromlevet, őrölt fahéjat és az édesítőt legutoljára tegyük bele. Érdemes kóstolgatni és így a saját ízlésünkre szabni a gombasalátát.