Kijárási korlátozás: mi és meddig tartható el?

Ma reggel elrendelték, hogy holnaptól már csak korlátozottan, alapos indokkal mehetünk ki az utcára. Sokan szombaton mennének piacra és ezúttal még jobban feltöltenék a készleteiket. Ezért összegyűjtöttem nektek, hogy mi és meddig tartható el, hogyan érdemes tárolni. Ezzel is tervezhetőbbé tehetitek és a minimálisra csökkenthetitek a bevásárlásaitok. 

A magam részéről a kis szabadtéri, szombati piacunkat részesítem előnyben. Egyrészt, mert előre tudok rendelni kedvenc árusaimnál tojást és húst. Így csak kivárom a sorom – kellő távolságot tartva – és csak átveszem a zsákmányt. Jah, és persze fizetek. A zöldségesekből pedig van három is, így mindent, amire szükségem van viszonylag gyorsan bezsákolhatok. 

Íme mi és meddig tartható el a zöldségek és gyümölcsök közül

Fokhagyma: 6 hónapig, papírzacskóba csomagolva.

Sütőtök: (ha még hozzá jutsz), 4 hónapig sötét, hűvös helyen. 

Vöröshagyma, lila hagyma: 6 hétig, papírtasakban.

Édesburgonya: 5 hétig sötét, hűvös helyen, de a hűtő zöldséges rekeszében is kibírja hetekig.

Répa: 5 hétig a hűtő zöldséges rekeszében.

Káposzta, kelkáposzta, vörös káposzta: 2-3 hétig a hűtő zöldséges rekeszében.

Alma és cékla: 2 hónapig a hűtőben.

Citrom, narancs, grapefruit, lime: 2 hónapig a hűtő zöldséges rekeszében.

Gránátalma: 3 hétig a hűtőben.

Mandula, mogyoró, mák, dió: hűtőben 9 hónapig, mélyhűtőben 2 évig eltartható.

Füstölt sonka, füstölt kolbász, szalonna: 2-3 hétig papírba csomagolva.

Amit nem igazán tudsz sokáig eltartani, az a banán és az avokádó. Ezeket pár nap alatt érdemes feldolgozni vagy nyersen megenni. Bár a banán fagyasztható, igaz bebarnul, de turmixba és paleo fagyiba kiváló alapanyag. 

A gomba sem bírja 4-5 napnál tovább, de akkor is úgy, ha szalvétába vagy papírtörlőbe csomagolod. 

Mélyhűtött ételek

Kiváló találmány a mélyhűtő, köszönhetjük ezt Clarence Birdseye feltalálónak, aki az 1920-as években kifejlesztette ezt a módszert. Eszkimóktól lopta egyébként az ötletet, akik már mióta világ a világ fagyasztva tartósították a halászati szezonban kifogott halakat. Mi mással is tették volna?! 

Ráadásul március a fagyasztott élelmiszerek hónapja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint. Nosza hódoljunk is ennek az ünnepnek, ha már így alakult. 

Fagyasztható alapanyagok 

Szerencsés vagy, ha van egy nagyobb mélyhűtőd, mert az jól megpakolva hetekig nem lesz szükséged arra, hogy bevásárolj. 

Fontos, hogy a fagyasztód legalább -18 °C-on vagy alatti hőmérsékleten tartsd. De minél hidegebb, annál jobb, annál több ideig tarthatsz benne egyes élelmiszereket. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy fagyasztás alatt azért változik az alapanyag minősége. Minél tovább tárolod, annál jobban érződik majd rajta.

Nagyon sok mindent le lehet fagyasztani, de vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek nem tesz jót. Ilyen például a paprika, amely igencsak megsínyli, ha lefagyasztod. A nagyon magas zsírtartalmú ételek sem bírják jól a hosszas fagyasztást, mert a bennük lévő zsír megavasodhat egy idő után. 

Íme a fagyasztható ételek listája a Nébih ajánlásával:

Marha, sertés, borjú, bárány:

  • bélszín: 6-12 hónap,
  • karaj: 4-6 hónap,
  • pecsenye: 6-9 hónap,
  • máj: 3-4 hónap,
  • darált hús: 4 hónap,
  • főtt hús: 3-4 hónap.

Csirke, pulyka

  • egész: 1 év,
  • darabokban: mell, comb, szárny: 9 hónap,
  • aprólék: 3-4 hónap,
  • darált hús nyersen: 2-3 hónap,
  • főve: 3-4 hónap,
  • tojás nyersen: 1 év,
  • szalonna: 1 hónap,
  • főzött, füstölt, nyers kolbász: 1-2 hónap,
  • friss, nyers sonka: 6 hónap,
  • főtt, csomagolt sonka: 1-2 hónap,
  • kemény és lágy sajtok: 6 hónap,
  • vaj: 6-9 hónap.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben