Húsvéti sonkalé – mi legyen belőle?

A bab tiltott étel a paleóban, így a húsvéti sonkaléből bableves nem készülhet. De akkor mi legyen a nagyon finom és különleges sonkalé sorsa? Íme azok a felhasználási módok, amelyeket magam is szívesen használok.

Tojásfőzés

Ami mindenevő koromból megmaradt, az a sonkalében főtt tojás. Különleges íze lesz a sonkalé hatására a főtt tojásnak és megéri erre feláldozni egy részét. Ugyanakkor nem érdemes az egész sonkalevet erre felhasználni, mert még rengeteg ételnél veheted hasznát.

Paleo bableves

Még nagyon kezdő paleós koromban iszonyúan megkívántam a bablevest. Napokig vágyakoztam utána. Aztán eszembe jutott, hogy a régi bablevest miért ne öltöztethetném paleo köntösbe. A paleo bableves szinte teljesen olyan ízű, mint a hagyományos társai. Csak a bab és a búzalisztes rntás hiányzik belőle.

Zöldségleves

Sonkalével remek zöldséglevesek készíthetők. Csak dobáld bele azokat a gyökérzöldségeket, amelyeket otthon találsz és főzd meg benne. Ha még különlegesebbet akarsz, akkor turmixold össze krémlevesnek. Semmi fűszer nem szükséges bele, mert a sonkalé elég sós és fűszeres lesz hozzá. Pillanatok alatt elkészül.

Ízesítő kocka

Önts jégkockatartóba sonkalevet és fagyaszd le. Amikor levest, ragukat vagy akár főzeléket készítesz, csak olvassz fel vagy akár fagyottan dobj bele egy-két kockányit az ételbe. Különlegesen finom ízt kap tőle.

Sonkaízű rántotta

Ha néhány kanálnyi sonkalevet teszel a nyers tojásba, mielőtt megsütnéd rántottának, akkor nagyon finom lesz tőle a reggelid.

A sonkalé zsírjárólról se feledkezz meg!

A sonkalé, pláne a csülök leve zsíros. Ezt is nagyon jól fel lehet használni a főzésnél. Csak tedd be a hűtőbe a sonkalevet és várd meg, amíg megdermed. Ezután szedd le a tetejére kiült zsírréteget egy külön edénybe. Ugyanúgy használhatod, mint bármely zsírt, isteni lesz tőle az étel. Például rántottához remekül passzol, vagy raguk készítésénél is extra ízt kölcsönöz az ételnek.