Paleo szilvás tekercs

Nagy kedvencem a piskóta, mert számtalan variációban elkészíthető és pillanatok alatt édességet lehet vele varázsolni az asztalra. Vendégségbe is remek választás. A paleo szilvás piskótatekercs nálunk is elsőként vendégségben debütált. Ugyanis a férjem családjához mentünk egy igazi, békebeli, vasárnapi ebédre, amely csakis süteménnyel lehet teljes. Mivel nem volt kedvem bonyolult sütemény-költeményhez, így a jó öreg piskótareceptet turbóztam fel. Csakis olyan hozzávalókkal, amelyeket hirtelen otthon találtam. A szilvát, amelyből a töltelék lett, magam fagyasztottam és a családi kertben termett egy kedves, öreg szilvafán.

Tipp

Akkor szeletelhető jól, ha kicsit kihűlt a sütemény. Paleo szilvalekvárt is használhatsz. Szilva helyett megteszi bármely más fagyasztott gyümölcs vagy paleo lekvár. Ha nagyon folyós lett a tölteléket, akkor utifűmaghéjjal, chia maggal vagy tápiókaliszttel sűrítheted. Ha ez sincs, akkor zselatinnal is remekül működik, ekkor inkább jam állagú lesz, de az is megfelel a célnak.

  • Nehézségi szint 50%
  • Paleo szint 100%

Hozzávalók

5 tojás, 7 púpozott evőkanál darált dió, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna, 5 csapott evőkanál eritrit, 1 csomag fagyasztott szilva, 1 kis tálca datolya, két marék mazsola.

Elkészítése

  1. A datolyát és a mazsolát forró vízbe áztassuk be.
  2. A fagyasztott szilvát olvasszuk ki.
  3. A tojásokat válasszuk ketté.
  4. A fehérjét verjük kemény habbá.
  5. Amikor már jó kemény a hab, folyamatos keverés mellett tegyük bele egyesével a tojássárgájákat.
  6. Ezután kanalanként az eritritet is tegyük bele, még mindig folyamatos keverés mellett.
  7. A szalicilt is keverjük bele.
  8. Ezután lapos fakanállal vagy spatulával keverjük bele a reszelt diót.
  9. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és simítsuk el.
  10. Előmelegített sütőben tíz percig 200 fokon sütjük. Ezután még 10-15 percig 170 fokon sütjük.
  11. Sütés közben a szilvát összeturmixoljuk a szilvát és a beáztatott mazsolát, datolyát úgy fél deci vízzel, amelyben az aszalt gyümölcsök áztak.
  12. Kenjük meg a süteményt a töltelékkel.
  13. Tekerjük fel.

Pin It on Pinterest