Paleo savanyú szilva

Imádom a különleges savanyúságokat. Kedvenc piacaimon lévő kézműves savanyúságosnál szívesen kipróbálom a különböző variációkat. Ezért, amikor hozzá jutottam némi félig érett szilvához, nem volt kétség, hogy mi lesz belőle.

  • Nehézségi szint 75% 75%
  • Paleo szint 80% 80%

Hozzávalók

úgy 2-3 kg nem túl érett szilva, 3-4 evőkanál 20%-os ecet, savanyúságtartósító, 1 kis marék mustármag, 1 kis marák koriandermag, úgy 2-3 liter víz, 250 gr cukor (nyírfacukor vagy eritrit is jó), fél marék szemes feketebors, 2 fej fokhagyma, 1 teáskanál gyömbérpor.

Elkészítése

  1. A szilvákat kimagozzuk.
  2. A fokhagymát is megpucoljuk és a gerezdeket ketté vágjuk.
  3. A szilvát és a fokhagymát kifertőtlenített üvegekbe teszük.
  4. A vízból és a többi hozzávalóból levet készítünk. Annyi édesítőt tegyünk a lébe, hogy kellemesen édes legyen.
  5. A levet felforraljuk, majd ráöntjük a szilvákra.
  6. Innen két lehetőség van.
  7. Vagy leöntjük a kihűlt levet a szilvákról, újraforraljuk és ismét felöntjük vele. Ezt összesen még kétszer kell megtenni.
  8. Ha van mosogatógéped, akkor – természetesen edények és mosogatószer nélkül – betesszük a lefedett üvegeket és egy 70 fokos programot elindítunk.
  9. Ha vége hagyjuk kihűlni a gépben a szilvákat.
  10. Ezután a kamrapolcra tesszük. Két hét múlva érik össze az íze.

Pin It on Pinterest