Paleo mézeskalács, ahogy én készítem

Lássuk be a karácsony egyik elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. Mindenevő koromban egyáltalán nem tartozott a kedvenceim közé. Felőlem múlhatott el úgy  karácsony teljes lelki nyugalomban, hogy nem is láttam közelről mézeskalácsot. Aztán áttértem a paleóra és akkor sem hiányzott. Végül sikerült egy olyan férjet választanom, aki imádja a karácsonyt és mindent, ami hozzá tartozik. Így a mézeskalácsot is. Ezért kísérleteztem egy keveset és megszületett a paleo mézeskalács, amely immár az én kedvencem is. Több napig eláll, akár nyers tésztaként, akár kisütött kész süteményként. Így, ha előre elkészíted a karácsonyi vacsorára, akkor időt spórolhatsz. Csak jól dugd el, mert garantáltan nagy sikere lesz.

  • Nehézségi szint 75% 75%
  • Paleo szint 90% 90%

Hozzávalók

20 dkg őrőlt sós mandula, 1 tojás, 4 dkg méz (kb.: 2,5 evőkanálnyi), 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (ha magad válogatnál, akkor: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, csillagánizs tetszőleges keveréke), 6 dkg szezámmagliszt, 3 evőkanál kókuszzsír, a nyújtáshoz zabliszt.

Elkészítése

  1. A kókuszzsírt megolvasztjuk.
  2. Minden hozzávalót összekeverünk.
  3. Hűtőbe tesszük legalább két órára. (Az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen a hűvösön.)
  4. Zsírpapírra téve kinyújtjuk. Mivel a massza nagon ragacsos lesz, így meg kell szórni zabliszttel, amikor kiteszed a zsírpapírra.
  5. Minden oldalát jól szórd be. Amikor nyújtod, akkor is pótolni kell a lisztet, mert meglehetősen ragad. 3-4 miliméter vastagságúra kell nyújtani a tésztát.
  6. Tetszőleges mintájú sütiszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nincs sütiformázód, jó lesz egy pohár vagy bögre is. Késsel rajzolj bele szemet szájat és kész a szmájli.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a mézeskalácsokat.
  8. 180 fokon 8-9 percig sütjük.

Pin It on Pinterest