Házi ketchup

Gyerekkoromban az anyukán egyik különleges felfedezése a házi ketchup volt. Akkor még fogalmunk sem volt, hogyan írják, de leginkább a szó helyes kiejtéséről sem. Nálunk éppen kecsupnak ejtettük, szemben a szomszéd kecsöppjével. Igazából a lényeg az volt, hogy egyáltalán volt otthon és jó sok, mert imádtuk. Ráadásul a boltban nagyon drága volt, így csak ritkán került az asztalunkra kereskedelmi verzió. A házi verzió se volt minden télen vendégünk, mert az anyukám hamar túl macerásnak ítélte és ritkán fogott hozzá a paradicsomeltevés dandárjában. Most már megértem, hogy miért is hagyta abba, de találtam rá megoldást. A befőzött paradicsomléből ugyanis kiváló ketchupot lehet utólag is készíteni. Akár most is.

Tipp

Ha nincs saját paradicsomleved, akkor boltiból is elkészítheted.

  • Nehézségi szint 45% 45%
  • Paleo szint 100% 100%

Hozzávalók

1 liter házi paradicsomlé, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 6 evőkanál eritrit, 1 mokkáskanál fahéj, 1 evőkanál bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 szem szegfűszeg, fél gumó zeller, 1 teáskanál gyömbérpor, 1 teáskanál kaukkfű, 1 teáskanál tárkony, 1-2 db csillagánizs, 1-2 evőkanál ecet vagy balzsamecet.

Elkészítése

  1. Egy fazékban felforraljuk a paradicsomlevet.
  2. Beletesszük a fűszereket.
  3. Addig forraljuk kis lángon, fedő alatt, amíg besűrűsödik.
  4. Összeturmixoljuk.
  5. Leszűrjük.
  6. Üvegbe tesszük.

Pin It on Pinterest