Paleo cukkini lángos

Amikor elkezdődik a cukkini szezon, akkor nálunk is elborítja a konyhát a nagy zöld zöldségáradat. Ugyanis a cukkini, ha érik, akkor bizony özönvíz módjára árasztja el termésével a konyhát. Ilyenkor fordul elő az, hogy nálunk mindkét szülő részéről folyamatosan érkeznek a termések. Ebben az időszakban cukkini található a hűtőben, a konyhapulton, a polcokon és úgy bárhol a konyhában, ahol létezik egy kis szabad felület. Persze ennek örülünk és egyáltalán nem panaszkodunk. Sőt, az évek folyamán számos remek cukkinis receptet próbáltunk ki. Így történt ez most hétvégén is, amikor a paleo cukkini lángos “foganatosítódott”.

Tipp

Tölteléknek próbáld ki a füstölt házi kolbász darabokat sajttal vagy készítheted csak sattal is. Tehetsz bele salátát, sült zöldségeket, maradék pörköltet, sülthúst, gyroshúst vagy tonhalkrémet, ez csak az ízlésedtől függ.

  • Nehézségi szint 75% 75%
  • Paleo szint 100% 100%

Hozzávalók

2 személyre, 5 darabhoz: 1 nagy cukkini, 3 púpozott evőkanál tápiókaliszt, 3 púpozott evőkanál bambuszrost, 2 evőkanál szezámliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, só, fél teáskanál fokhagymapor, őrölt bors ízlés szerint, 3 evőkanál citromlé, 3 tojás, 20 dkg kockázott bacon vagy sonka vagy vegyesen, 20 dkg kemény sajt, kókuszzsír.

 

Elkészítése

  1. A megtisztított cukkinit lereszeljük vagy aprítóban a lehető legkisebbre aprítjuk.
  2. Alaposan megsózzuk és állni hagyjuk.
  3. Megpirítjuk a bacont és a sonkát és félretesszük.
  4. Lereszeljük a kemény sajtot.
  5. Amikor a cukkini bőven levet eresztett (kb. 0,5-1 óra múlva) tiszta konyharuhába tesszük és kicsavarjuk a levét. Alaposan, jó szárazra. A kicsavart levet eltesszük, mert felhasználjuk később!
  6. Felütjük a tojásokat egy mély tálba.
  7. Hozzáöntünk 2 dl kicsavart cukkini levet és alaposan összekeverjük.
  8. Hozzáöntjük a citromlevet és összekeverjük.
  9. Belekeverjük a kicsavart cukkinit és összekeverjük.
  10. A száraz alapanyagokat, tápiókalisztet, szezámlisztet, bambuszrostot, szódabikarbónát, borsot, fokhagymaport külön összekeverjük alaposan.
  11. A száraz alapanyagokat hozzáöntjük a tojásos cukkinihez. Összekeverjük.
  12. Serpenyőben egy teáskanál kókuszzsírt hevítünk és ráöntünk egy merőkanál masszát.
  13. Egy spatulával elegyengetjük, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.
  14. Kb 1 percnyi sütés után spatulával alányúlunk és megfordítju, amikor már világosbarnára sült. Ugyanúgy, mint a palacsintát.
  15. Másik felét is megsütjük világos barnára.
  16. Amikor még forró (a többi kisütése közben) rátesszük a reszelt kemény sajtot és a sonkát, bacont, majd ketté hajtjuk. Így tálaljuk. A tetejére tehetünk még reszelt keménysajtot.

Pin It on Pinterest