Kolozsvári rakott káposzta

Ezt a receptet akkor leltem, amikor kinyitottam Horváth Ilona Szakácskönyvének harmadik bővített változatlan kiadását, amelyet 1965. szeptember 30-án nyomtattak ki 30 ezer példányszámban. “Paleósítottam.” Megsárgult lapjain számos finom receptet találtam már. A könyvet hetedikes koromban kaptam az egyik osztálytársamtól. Már akkor is valamit nagyon főzni vagy sütni akartam és ő ezzel segített nekem. Már akkor is sárgák voltak a lapjai, sőt hiányosak is. Jól látszott rajta némi gyermeki kézügyesség. Ha jól emlékszem először kölcsönbe kaptam, aztán -szerintem- nálam ragadt. Azt hiszem a legközelebbi osztálytalálkozón tisztázom a tulajdoni viszonyokat. Végleg elkunyizom. Imádom a régi szakácskönyveket!

Tipp

A darált hús lehet maradék is, főtt vagy sült is.

  • Nehézségi szint 50% 50%
  • Paleo szint 100% 100%

Hozzávalók

45 dkg savanyú káposzta, 35 dkg darált sertéslapocka, 10 dkg szotyi, 8 dkg zsír, 15 dkg kolbász, 2 tojás, só, bors, húslé, apróra vágott szárított zöldség.

Elkészítése

  1. A savanyúkáposztát öblítsük át.
  2. Zsíron pároljuk puhára.
  3. Másik lábasban zsíron üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát.
  4. Rádobjuk a darálthúst és a szotyit.
  5. Megpároljuk.
  6. Tűzálló edényt vékonyan kikenünk zsírral.
  7. Leteszünk egy sor káposztát.
  8. Erre tesszük a darálthúst.
  9. Kolbászdarabokkal folytatjuk a sort.
  10. Majd ismét a káposztát.
  11. Addig rétegezzük, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére káposzta kerüljön.
  12. Sóval, szárított zöldségekkel ízesítjük a tojást és belekeverünk egy maréknyi felaprított savanyúkáposztát.
  13. Ez kerül a tetejére.
  14. Forró sütőben (minimum 200 fok) 20 percig sütjük.

Pin It on Pinterest