Itt a tavasz és egy újabb alapanyag: – paleo gombás ételek

Az erdei gombáknál kevés finomabb gomba létezik. Szerencsére elérkezett az az időszak, amikor elkezdenek megjelenni és nem csak a csiperke marad a boltból, ha paleo gombás ételek készülnének ebédre vagy vacsorára. Bár az sem tragédia, ha “csak” csiperke van otthon, kiváló finomságok készülhetnek abból is, sőt érdemes tudni, hogy kiváló gyógyhatásai is vannak. Például segít megelőzni többféle rákot. 

Már lehet szedni az erdőkben a kucsma gombát amely igazi különlegesség. Az idei év gombája címet pedig az ízletes rizike nyerte el, amely narancssárga, közepes gombafajta. Az erdei- és feketefenyőkből álló erdőkben érdemes keresni majd nyártól egészen késő őszig. 

A friss erdei gombákat ragunak érdemes elkészíteni minimális fűszerezéssel. Só, bors és legfeljebb kakukkfű kerüljön rájuk. Ám mielőtt a serpenyőben landolnának, mindenképp javasolt megbizonyosodni afelől, hogy nincs köztük mérges gomba. Tehát, csak hiteles és megbízható forrásból szabad vásárolni! Ha magad szedted, akkor mindenképp vidd gombaszakértőhöz bevizsgálásra, akkor is biztos vagy a dolgodban. 

Ha nem jutsz erdei gombákhoz, akkor próbáld ki a boltban kapható portobello, shiitake, ördögszekér, shimeji vagy laska gombát. Mindegyiknek más-más az íze. A portobello gomba – talán – rántva a legfinomabb. De a többivel összevegyítve különleges ízű paleo gombás ételek készíthetők. Íme néhány példa.

Gyors vacsora: paleo gombás ételek

A gombák másik jó tulajdonsága a gyógyhatásuk mellett az, hogy nagyon gyorsan varázsolható belőlük laktató étel. Éppen ezért remekül helyettesíthetők velük a húsok. Ráadásul számos ételben használhatók alapanyagként, lehet az saláta, tésztaétel, leves, ragu vagy akár szendvics. 

A kilencvenes évek egyik nagy kedvence volt a svéd gombasalátavagyis nyugodtan nevezhetjük retró ételnek. Akkoriban nem volt svédasztal nélküle és kötelező jelleggel járt mellé a francia saláta, kaszinótojás és a tormakrémes sonkatekercs. Azóta kicsit elfeledett lett ez a remek étel, pedig nagyon egészséges és finom. Gyorsan elkészül és bármelyik étkezésre megfelel. Reggel akár szendvicsfeltétnek is tehetjük, ebédre paleo kenyérrel vagy sült édesburgonyával, esetleg főtt tojással érdemes tálalni. Vacsorára akár egy zöldsalátával is tálalható. De kiváló pizza feltét is lehet belőle. 

A paleo gombás ételek sorában nálunk az abszolút kedvenc a gombás csík, amely valójában egy tészta étel és mégsem. Ugyanis palacsinta tésztából készül a tészta és ezáltal még különlegesebb az íze. Ehhez az ételhez általában több, különböző gombát szoktam használni, mert úgy lehet az ízeket csúcsra járatni. 

Nem randi étel, ugyanis fokhagymás, de nagyon megéri elkészíteni. 

Mindenevő koromban nagy melegszendvics rajongó voltam. Lehetett rajta bármi, csak sok-sok sajttal legyen. Manapság nagyon kevés sajt szerepel az étrendemben, valószínűleg ezért kívántam meg ismét. Ekkor készítettem gombás melegszendvicset, amely trükkös, finom és nagyon praktikus. Remek vacsora vagy ráérős, hétvégi reggelek étele. Szükség van hozzá egy toast sütőre is, mert abban készül el ez a töltött szendvics.