Újrahasznosítás Húsvét után: sonkakrém maradék sonkából

Könnyedén újrahasznosítható a Húsvét után megmaradt füstölt-főtt sonka, tarja vagy csülök. Kiváló és sokoldalú alapanyag lesz a sonkakrém maradék sonkából. Számos új ételt készíthetünk vele és biztosan nem lesz unalmas. Elsősorban reggeli és vacsora lehet belőle, de ezeket az ételeket gyorsebédre vagy akár a piknikre netán kerti partikra is magunkkal vihetjük. 

Nálunk nem csak Húsvétkor kerül az asztalra például a füstölt-főtt csülök, mert nagyon szeretjük. Füstölve teszek rá szert a kedvenc hentesemnél, aki hagyományos eljárással készíti. Vagyis sózzák, abban hagyják egy ideig, majd füstölik. Így lesz igazi íze, és bátran állíthatom, mert végeztem összehasonlítást, hogy a bolti változatok meg sem közelítik sem állagban, sem ízben. 

Idén a füstölt tarjára esett a választásunk az ünnep alkalmából. Főzve került a szépen megterített asztalra, szigorúan a levében főtt tojással, saját termesztésű és készítésű ecetes tormával, hónapos retekkel és szintén saját kertből származó újhagymával. 

A pompás lakoma után azonban maradt még egy kocsideréknyi főtt-füstölt tarja, de FF-el már kimulattuk magunkat és nem volt még egyszer kedvünk a hagyományos húsvéti menühöz. Így előkaptam az aprítógépemet és így lett sonkakrém maradék sonkából, ami persze tarja. De ez a recept simán használható sonkához, tarjához és csülökhöz is egyaránt. 

Maga a sonkakrém is több módon kerülhet a tányérra. Elsőként szendvics formájában, amikor például a paleo kenyérre rákenjük. Díszíthetjük főtt tojással, retekkarikákkal, újhagyma szárával és házi majonézzel. 

Ennél még egyel finomabb lett a sonkakrémmel töltött tojás. Ehhez a sonkakrémet összekevertem egy kis házi majonézzel, pici sóval, a tojások sárgájával és alaposan összekevertem. Ezt töltöttem vissza a tojásokba és tálaltam hónapos retekkel, újhagymával. Még pikánsabb, ha házi majonézes tormával bolondítod meg a tölteléket. A hozzávalók aránya nincs kőbe vésve, de nagyjából érdemes hat tojás sárgájához4-5 evőkanálnyi sonkakrémet tenni és ahhoz 2 evőkanálnyi házi majonézt. Mindenképpen kóstolgatni kell, hogy tényleg a saját ízlésedre szabhasd. 

A sonkakrém maradék sonkából receptje nagyon egyszerű és gyors. 

Így lesz sonkakrém maradék sonkából

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg főtt-füstölt tarja (sonka vagy csülök szintén füstöltve és főzve)
  • 10 dkg vaj
  • só ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A felkockázott tarját késes aprítóba tesszük.
  2. Hozzá tesszük a puha vajat. 
  3. Addig aprítjuk a géppel, amíg péppé áll össze. 
  4. Kóstolás után érdemes sózni. 

Tipp:

Amennyiben nincs aprítógéped, akkor egy éles késsel olyan apró darabokra vágd a húst, amennyire csak tudod. Ezután keverd össze a puha vajjal.