Így takarékoskodj: olcsó zöldséges ételek egész hétre

Az tény, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára most a drága kategóriába tartozik. Ám a kép nem ennyire fekete és fehér, sokkal színesebb árnyalatokat mutat. Elmondom mely zöldségek a legolcsóbbak most és miért, valamint azt is hogyan kerülhetnek olcsó zöldséges ételek egész hétre az étkező asztalra. 

Kezdjük a zöldségek és gyümölcsök árával, vajon miért is ennyi? Néhány napja olvastam több cikket is arról, hogy mennyire drágák a zöldségek és gyümölcsök és a paprika kilója is több, mint ezer forint. Ez igaz és mégis sántít. Ugyanis a paprika ára kilónként valóban ezer forint felett van minden más olyan zöldséggel és gyümölccsel együtt, amelynek épp nincs szezonja. Igen, épp ez sántít a dologban, itt van a titok, hogy most épp azon időszakát éljük az évnek, amikor inkább ültetünk, mint szüretelünk. Meglehetősen kevés szezonális zöldség van, a gyümölcsökről már nem is beszélve. Naná, hogy magas a paprika és a paradicsom ára akkor, amikor messzi országokból kell ide hozni. Ezekből bizony nem lesznek olcsó zöldséges ételek egész hétre! 

El is érkeztünk a takarékos vásárlás egyik sarkalatos pontjához: a szezonális alapanyagokhoz. A képlet faék egyszerűségű. Ha azt akarod, hogy az asztalon legyenek olcsó zöldséges ételek egész hétre, akkor bizony olyan alapanyagot vegyél, amely szezonális. Azért olcsóbb az ilyen alapanyag, mert épp az adott időszakban sok terem belőle és nem kell messziről utaztatni. Azt is fontos tudni a szezonális alapanyagokról, hogy sokkal több értékes anyag van benne, miután természetes módon, a maga idejében érett meg és nem mesterséges körülmények között, féléretten leszedve a hosszas szállítás miatt. 

Kétféle módon lehetnek szezonálisak a zöldségek és gyümölcsök így április közepe felé. Az egyik csoport, az, amelyről az előbb írtam, vagyis épp most érik. Ilyen jelenleg a hónapos retek, sóska, spenót, snidling, lestyán, madársaláta, medvehagyma, rukkola, újhagyma, spárga, endívia saláta és fejes saláta. Ezek közül is van jó néhány, amely termesztése fóliasátorban zajlik, hogy minél korábban piacra kerüljenek. Ám ez mit sem von le az értékéből, de az árán látni fogod, ugyanis valamivel drágább, mint a szabadföldi. Ilyenek lehetnek most a saláták, de pár hét és azokból is lesz szabadföldi. 

A másik csoport az amelyik télálló, vagyis még ősszel szüretelték és megfelelő helyen tárolták. Ilyen most az alma, körte, zeller, petrezselyemgyökér, sárgarépa, cékla, dió, vöröshagyma, lilahagyma, pasztinák, mandula, karalábé, fejes káposzta, fekete retek és édesburgonya. 

Olcsó zöldséges ételek egész hétre paleo változatban

Miután kiderült, hogy április közepén milyen alapanyagokat érdemes vásárolni, íme hozzá néhány remek recept, amelyekből lehetnek olcsó zöldséges ételek egész hétre. 

Gyorsan elkészül és kiváló vacsora a legegyszerűbb paleo saláta, amely nem csak tépősalátával, de fejes vagy madársalátával, endíviával és rukkolával vegyesen is remekül működik. Megszórhatjuk még az újhagyma felszeletelt zöld szárával is. Igazi vitaminbomba, amelyet ehetünk sültekkel, töltött tojással, sima főtt tojással, de akár füstölt-főtt sonkával is. 

Tavasszal nem érdemes kihagyni a medvehagymát, mert különleges az íze. Amedvehagymás fűszervajat nagyjából öt perc létrehozni, ám számos módon használható. Lehet vele szendvicseket készíteni, de a kijevi csirkébe is bele tölthetjük. Ha sült csirkére kenjük sütés előtt vagy akár utána is, akkor különleges aromát adhatunk neki. 

Nem pusztán zöldséges étel a medvehagymás fasírt, de tavasszal igen ajánlott elkészíteni. Azt tudtad, hogy a medvehagyma gyógyhatása vetekszik a fokhagymáéval? Leviszi például a vérnyomásod, ha magas. 

rakott sült zöldségekbe szinte minden télálló gyökérzöldség bele tehető. Ha nem lelnél póréhagymát, ami ilyenkor azért még itt-ott található, mivel márciusban van a szezonja, újhagymát lehet használni helyette vagy akár vöröshagymát, lilahagymát is. 

Igazi tavaszi salátát is készíthetünk az ilyenkor fellelhető alapanyagokból. Jól is esik az egyre melegedő időben a könnyebb étel, ráadásul jót tesz az alakunknak is, végül is gyorsan elérkezik a bikiniszezon. 

Azt se felejtsük el, hogy a fűszerek közül is kihajtott már néhány. Már legalább arasznyi a snidling, a lestyán, de a kakukkfű és a borsikafű is mutat néhány új, zöld levelet. Ezeket is használd fel, mert frissen sokkal jobb, erőteljesebb az aromájuk, mint szárítva.