Pikáns répa krémleves – nem is hinnéd, de komoly gyógyhatása van!

Tavasz elején még nem dúskálhatunk az új gyümölcsökben és zöldségekben. Ezért még a téli tartalékokat használhatjuk fel, amelyek elsősorban a gyökérzöldségek, a gyümölcsök oldaláról pedig a kompótok vagy az alma. Persze tudom, hogy egy egyszerű élelmiszer boltban is kapható ilyenkor már bébi cukkini vagy eper, de ezeknek még bőven nincs szezonja. én pedig szeretek olyan alapanyagokat használni, amelyek éppen teremnek vagy el lehetett azokat tárolni. Ilyen a sárgarépa, amelyből remek leves lehet. Maradékmentés ürügyén készült nálunk először pikáns répa krémleves, ám azóta célirányosan is elkészítem. 

Azt kevesen tudják a sárgarépa levesről, hogy különleges gyógyhatása van, sőt az 1900-as évek elején sok csecsemő életét mentette meg. A babák halálát ugyanis sokszor erős hasmenés okozta. Egy osztrák gyermekgyógyász, Dr. Ernest Moro felfedezte, hogy a répa krémleves a legmakacsabb hasmenést is megszünteti a babáknál, így megmenekültek a haláltól. Későbbi kutatások kiderítették, hogy a leves a bélben gondot okozó baktériumok megtapadását akadályozta meg, így segítve a betegen. 

Az orvos levese igen egyszerű recept szerint készült. Fél kilónyi sárgarépát kellett megfőzni, majd lepasszírozni annyi vízzel, hogy egy liter legyen az egész krémleves. Mindezt egy csipet sóval ízesíthetjük. Mondjuk én ennél azért kicsit több ízt varázsoltam az én receptembe, így nem véletlenül lett a neve: pikáns répa krémleves. 

Hozzávalók: 

  • 1-1,5 liter húsleves 
  • 1 közepes szem édesburgonya
  • 35 dkg sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • fél teáskanál só
  • két csipet őrölt feketebors
  • 1 csapott teáskanál fokhagymapor
  • 1 púpozott teáskanál szárított zsálya
  • 1 dl víz

A pikáns répa krémleves elkészítése: 

  1. A megtisztított édesburgonyát és répát szeleteljük fel kockákra. 
  2. Tegyük tepsibe és fűszerezzük meg sóval, őrölt feketeborssal, fokhagymaporral és zsályával.
  3. Tegyük rá a vajat és a vizet is.
  4. Fedjük le alaposan és 190 fokon süssük 50-60 percet. 
  5. A megpuhult zöldségeket a levével együtt tegyük turmixba vagy egy kisebb fazékba. Öntsük rá a levest és turmixoljuk simára. 

Tipp:

Elkészítheted úgy is, hogy egy fazékban a vajon megpárolod a zöldségeket és felöntöd a húslevessel.