Tavaszi kedvenc: medvehagymás fasírt

Nagy népszerűségnek örvend tavasszal a medvehagyma és nem alaptalanul. Pikáns ízével nem csak a megrögzött hagymakedvelőket veszi le a lábáról, hanem azokat is, akik kevésbé vannak oda például a vöröshagymáért. Azon túl, hogy nyersen rátesszük a szendvicsekre, érdemes vele kísérletezni is. Nálunk ezúttal medvehagymás fasírt készült és a köretben is ez a tavaszi zöldség lett a kiegészítő elem. 

Készítheted hétköznapi ebédként is, mert a medvehagymának olyan jó tulajdonsága van, hogy nem igazán marad nyoma a leheleteden. Ráadásul ez a medvehagymás fasírt az egyik legegyszerűbb recept, alig kell hozzá valami, ám épp ez adja a finom ízét. Javaslom, hogy nagyobb lukú darálón leküldött sertés lapockát vegyél, abból sokkal finomabb lesz a húsgombóc, mint a majdnem pépessé darált változatból. 

Ezúttal sült zsenge cukkini, zellerszár és sárgarépa lett a körete ennek az ételnek, de tálalhatod salátával is, amelybe mindenképp rejts el egy kis medvehagymát. Sült édesburgonya is passzol hozzá, érdemes azzal is kipróbálni. 

Minden esetre, ha szereted a medvehagymát, akkor most vásárolj gyakran, mert gyorsan véget ér a szezonja. Persze lehet tartósítani is, például pesto formájában a következő hónapokra, de azért frissen is érdemes belőle sokat enni, mert egyben remek gyógynövény is. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • egy csomag medvehagyma
  • 2 teáskanál majoránna
  • fél teáskanál só
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál zsír
  • 2 közepes zsenge cukkini
  • 2-3 levél szárzeller
  • 2 közepes sárgarépa

A medvehagymás fasírt elkészítése:

  1. A darált húst keverjük össze fél csomag apróra vágott medvehagymával, két-három csipet sóval, a majoránnával, tojással és tegyük félre. 
  2. Vágjuk vékony szeletekre a répát, cukkinit és a szárzellert.
  3. Forrósítsunk fel két evőkanálnyi zsírt egy serpenyőben és dobjuk rá a sárgarépát. 
  4. Süssük két-három percig kevergetve, majd dobjuk hozzá a szárzellert. 
  5. Süssük együtt újabb két-három percig, majd dobjuk hozzá a cukkinit. 
  6. Sózzuk meg és kevergetve süssük addig, amíg a zöldségek mindegyike megpuhul. 
  7. Vegyük le a tűzhelyről és ekkor keverjük hozzá a felaprított medvehagyma másik felét. 
  8. Melegítsük meg maradék két evőkanálnyi zsírt egy serpenyőben és süssük ki benne a korongokra formázott darált húst. Akkor jó, ha világosbarna mindkét fele.