Ki ne hagyd! Tavaszi medvehagymás receptek

Az első tavaszi ehető zöld levél a medvehagyma. Hatása vetekszik a fokhagymáéval, és évek óta nagy sikernek örvend. Olyannyira, hogy gombamód szaporodnak a medvehagymás receptek. Össze is gereblyéztem nektek hármat a sajátjaim közül, amelyeket nagyon szeretek. A napokban pedig több új is készül, mert magam is nagy medvehagyma rajongó vagyok. Mondjuk minden hagymát nagyon szeretek, még a gyöngyhagymát is. 

Szomorú apropó a medvehagymás receptek között

Az abszolút kedvenc a medvehagymás receptek között nálunk a medvehagymás kijevi csirke. Bár eredete meglehetősen bizonytalan, így azt sem tudni pontosan, hogy valóban Ukrajna-e az őshazája. Mindegy is, a lényeg, hogy különlegesen finom ételről van szó.

Ezen étel okán muszáj megemlítenem nektek egy csodás kezdeményezést. Él Londonban egy ukrán származású újságíró, receptfejlesztő és szakácskönyv író, valamint egy orosz származású szakács, szakácskönyv író. Név szerint Olia Hercules és Alissa Timoshkina. Amikor kitört Ukrajnában a háború, azonnal érezték, hogy valamit tenniük kell azért, hogy segítsenek azokon, akiket ez a borzasztó esemény érint. Összefogott hát a két gasztro szakember és megalapították a #CookForUkraine mozgalmat. Ennek keretében éttermek, séfek, szakácsok, gasztro-bloggerek főznek elsősorban ukrán vagy ukrán ihletésű ételeket. A jótékony főzésből és étkezésből származó bevételt pedig az UNICEF-nek utalják el, így segítve azokat, akik szükséget szenvednek a háború miatt. 

Milyen csodás és szimbolikus összefogás ez! Nem csak megismerheted az ukrán konyha jellegzetes ételeit, de mindezzel még segíthetsz is. Közvetlenül a just giving oldalon segíthetsz a háborúban szenvedőknek. 

Magyarországona a Nosalty csatlakozott a kezdeményezéshez és hetente egyszer az instagram oldalukon lehet csatlakozni a jótékony főzéshez és adományozáshoz. 

Medvehagymát a levesbe is!

A krémlevesek ízét is feldobja a medvehagyma. Keverhetjük hagyma-krémelvesbe, de nagyon finom a medvehagymás brokkoli krémlevesis. Ez utóbbi kiváló étel vacsorára, mert laktató, de egyáltalán nem veszélyezteti az alakodat. A leheletedet sem kell féltened, mert gyorsan elillan a hagymás aroma étkezés után. 

A másik nagy kedvencem a medvehagymás rántotta. Talán még finomabb is, mint újhagymával. Úgy is elkészítheted, hogy a nyers tojásba kevered bele a medvehagymát, de azt is megteheted, hogy a legvégén a rántottára darabolod rá a zöld leveleket. A virágját is, mert az is ehető és finom. 

Tavasz elején mindig jól esik az új zöldség, a testünk pedig nagyon hálás érte. Különösen érdemes medvehagymás ételeket enned akkor, ha magas vérnyomásban szenvedsz. Mindezeken túl csökkenti a vércukor szintet, méregtelenít és telis-tele van jótékony antioxidánsokkal.