Gluténmentes mogyorós süti
A törökmogyoró páratlanul finom íze szerintem a csokival vagy épp kakaóval teljesedik ki. Éppen ezért enélkül nem készülhet a konyhámban például paleo müzli. De rákaptam a mogyoró tejre is és az azzal készült kakaó elképesztően finom és a kávénak sem tesz rosszat. Mivel a napokban ismét portyáztam kicsit a kedvenc bio boltjaimban, az egyikben ráleltem mogyoró lisztre. Kettő csomag volt és azokat én bizony szégyentelenül felvásároltam. Elsőként gluténmentes mogyorós süti készült belőle.
Ennek ihletője az a málnás paleo torta volt, amelyet a tihanyi Apátsági Rege Cukrászdában ettem többször és még fogok is. (Asszem a legközelebbi szülinapomon, ami néhány napon belül várható.) Persze közelében sincs az eredetinek és nem is ez volt a cél, hanem az, hogy a csokis ízt a meggyel és a kakaóval összehozzam. Mindez sikerült és elégedett vagyok az eredménnyel.
A gluténmentes mogyorós süti igazából egy muffin, de ha úgy tartja kedved, akár egy kisebb tepsiben is elkészítheted tetején a meggyel. Remek vendégváró édesség.

Hozzávalók:
- 3 tojás
- 6 dkg vaj
- 2 teáskanál vanília aroma
- 40 g 1:4 édesítő
- 10 g cukrozatlan kakaópor
- 40 g mogyoróliszt (átszitált)
- 1 csomag fagyasztott meggy (450 g)
A gluténmentes mogyorós süti lkészítése:
- Olvasszuk ki a meggyet a zacskóban. A kiolvadt levét tegyük egy pohárba, mert szükség lesz rá.
- Szitáljuk át a mogyorólisztet, mert lehetnek benne nagyobb darabok.
- A mogyorólisztet, kakaóport, szódabikarbónát keverjük össze.
- Olvasszuk fel a vajat és keverjük bele a felvert tojásba.
- Adjuk a tojáshoz az édesítőt és a vanília aromát is. Keverjük össze alaposan.
- A tojásos léhez keverjük hozzá a kiolvasztott meggy levét is.
- A meggyes-tojásos levet keverjük hozzá a lisztkeverékhez és keverjük össze alaposan. Amennyiben kicsit sűrűbb lesz a tészta, tegyünk hozzá vizet.
- Kanalazzuk muffin formákba a tésztát és tegyünk a tetejére bővel a lecsöpögtetett meggyből.
- 170 fokon 25-30 perc alatt elkészül.
Tipp:
Ha akarod a meggyet bele is keverheted a muffin tésztájába vagy tálaláskor tehetsz még belőle a tányérra.