Zöldséges sonkalé leves – a maradékmentő

A füstölt sonka vagy csülök főzésében az a jó, hogy egyszerre többféle étel is készülhet belőle. A füstölt-főtt hús kiváló reggeli lehet, vagy készülhet belőle akár sonkás-gombás krémes tészta is. Ám a sonkalével azért már jobban zavarban lehetünk. Bár már mutattam több példát is arra, hogy miként lehet felhasználni, idén zöldséges sonkalé leves lett belőle. 

Igazából nem is sonkát főztem, hanem füstölt csülköt, mert azt sokkal jobban szeretjük FF-el. Én kifejezetten a cupákos részét kedvelem a legjobban. Minden esetben őstermelőtől vásárolom a füstölt csülköt és még sosem kellett benne csalódnom. Az alapszabályt megszegve én sosem áztatom semeddig sem a csülköt hideg vízben, hanem egyből megy a fazékba és annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje. Fedő alatt addig főzöm alacsony hőmérsékleten, amíg vaj puha lesz. Amikor a csontot ki tudom húzni a húsból, akkor kész. Ilyenkor kiszedem a csülköt a léből és jénai tálba teszem. Miután kihűlt, lefedve mehet a hűtőbe. A levét pedig üvegekbe öntöm és azokat is – kihűlve – a hűtőben tárolom további felhasználásig. 

Idén termetes csülköt kaptam Tomitól, a hentesünktől és így több főzőleve is lett. Azon túl, hogy megfőztem benne tojásokat, még bőven maradt. Így nekiláttam és elkészült a zöldséges sonkalé leves. Az a jó benne, hogy fűszer nem igazán kell bele, só pedig egyáltalán. Elkészíthető csak fagyasztott zöldségekből is, akkor nagyjából hat-nyolc perc után lehet a levest tányérokba kanalazni. Ezúttal vegyítettem a friss és fagyasztott zöldségeket és meglehetősen finom zöldséges sonkalé leves lett belőle. 

Hozzávalók:

  • 1 liter sonkalé
  • 3 közepes szál sárgarépa
  • fél csomag fagyasztott brokkoli
  • egy közepe zellergumó harmada
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szál petrezselyem gyökér
  • egy kis kelkáposzta harmada
  • 1 közepes édesburgonya
  • fél csomag fagyasztott kelbimbó
  • 3 dkg vaj
  • 2 csipet fokhagymapor
  • 2 csipet őrölt feketebors

A sonkalé leves elkészítése:

  1. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót meghámozzuk és felszeleteljük vékonyra. 
  2. Egy fazékban alacsony hőmérsékleten megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felszeletelt zöldségeket. 
  3. Megfűszerezzük a borssal és a fokhagyma porral. 
  4. Addig pároljuk fedő alatt, amíg a zöldségek félpuhák lesznek. 
  5. Ekkor felöntjük sonkalével és alaposan megkeverjük.
  6. Bele tesszük egészben a vöröshagymát, fokhagyma gerezdeket, kelkáposztát, fagyasztott kelbimbót és brokkolit. 
  7. Addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. 

Tipp:

Amennyiben túl sósnak ítéled meg a levest a sonkalé miatt, akkor mielőtt elzárnád alatta a hőt, hígítsd fel egy kis vízzel. Forralj rajta egyet és kész is.