Így lett divatos a vacsora, avagy a lila raguleves titka

Megdöbbentem, amikor legutóbb ragulevest főztem és felemeltem a fedőt félidőben. Egészen pontosan lila volt a leves színe. Úgy öt másodpercig csak bámultam, aztán rájöttem mitől lett lila raguleves a fazekamban. Egészen egyszerű volt a magyarázat és mellesleg az ízét sem rontotta el. Megpróbáltam javítani rajta, de mérsékelt volt a siker. Végül elfogadtam, hogy lila leves lesz most két napig és gyorsan készítettem róla videót. Végül is az idei divatszín is a lila egyik árnyalata. Vagyis divatos ragulevest készítettem. 

Szerintem a húslevesben és a különböző ragulevesekben is a legjobb a főtt zöldségek közül a káposzta. Felőlem lehet sima fehér káposzta vagy akár kelkáposzta is. Egy-egy családi ebéden közelharcot szoktunk érte vívni, de erre az anyukám mindig készül és minimum dupla adagot tesz a levesbe. Legutóbb ragulevest készítettem és abból sem maradhat ki nálam a káposzta. Mondjuk, ha nincs, hát nem dőlök a kardomba, de azért jó ha van. Szorgalmasan elő is készítettem minden hozzávalót a leveshez, amikor rájöttem, hogy csak lilakáposzta lapul a hűtőben, semmi másféle nincs. Gondoltam a káposzta az káposzta és kész. Egy jó nagy darabot hajítottam a levesbe, majd rátettem a fedőt és magára hagytam egy időre. Ezután ért a meglepetés, amikor megpróbáltam megkóstolni, hogy megfőtt-e már a leves, mert ekkor jöttem rá, ez bizony lila. A káposzta ugyanis remekül megfestette a levest. Végső próbálkozásként kurkumát tettem a levesbe, amely sokat segített a színtiszta lila árnyalat feloldásában. Így már csak egy sötétebb színű leves lett belőle. 

A színén túl azonban tényleg nagyon finom lett a lila raguleves és elfogyott az utolsó cseppig. Elárulom a pontos receptet, hátha kedvet kaptál ahhoz, hogy lila raguleves legyen nálatok is a tányérban. (Különben nagyon mókás.) Ám, ha úgy döntesz, hogy ez neked esztétikailag nem fér bele, akkor használhatsz helyette fehér- vagy kelkáposztát, de ki is hagyhatod teljesen. Úgy is nagyon finom lesz a leves. Csak hagyományos színben fog pompázni. Ez a recept két főre legalább két étkezésre elegendő levest rejt. 

Hozzávalók: 

  • 1 közepes édesburgonya
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 3 szál kisebb sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • fél csomag fagyasztott kelbimbó
  • 25 dkg sertéscomb
  • egy közepes zellergumó harmada
  • negyed fej brokkoli
  • só, ízlés szerint
  • fél teáskanál tárkony
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 3 evőkanál mangalica zsír
  • egy kisebb lila káposzta harmada (minden más káposztából is ennyi kell)

A lila raguleves elkészítése: 

  1. A felkockázott sertéscombot rádobjuk a megforrósított zsírra. 
  2. Addig sütjük, amíg kifehéredik a hús. 
  3. Ekkor felöntjük 1,5-2 liternyi vízzel, sózzuk és felforraljuk. 
  4. A habját leszedjük, majd beledobjuk egészben a megtisztított vöröshagymát és a káposztát. 
  5. Amikor félpuha a hagyma, akkor hozzá dobjuk a felszeletelt fehérrépát, zellergumót és sárgarépát, valamint a fokhagymagerezdeket. 
  6. Amikor már majdnem puha a fehérrépa, akkor beleszórjuk a levesbe a fagyasztott kelbimbót, brokkoli rózsákat és a felkockázott édesburgonyát. 
  7. Ekkor tesszük bele a tárkonyt és a kurkumát is és ha szükséges, további sót is.