Újdonság: AIP négy hetes téli menüterv

Korlátok, megszorítás, egyhangú, íztelen, tiltás, hiány, lemondás, sóvárgás, éhség. Ezek a szavak jutnak sokak eszébe, amikor akármelyik diétáról beszélnek. Igaz, a diéta arról szól, hogy egészségügyi okokból bizonyos ételekről és alapanyagokról lemondunk. Ám ez nem áll egyenesen arányban azzal, hogy ettől éheznünk, sóvárognunk kell vagy csak íztelenül, egyhangúan étkezhetünk. Az AIP (autoimmun protokoll) diéta még több alapanyagot korlátoz, mint a paleo étrend, mégis lehet finom ételeket főzni, ráadásul változatosan. Ezt bizonyítja az AIP négy hetes téli menüterv is. 

Az AIP diétára jellemző, hogy a paleóban szokásos tiltólistás ételeken túl van még számos olyan alapvető élelmiszer, amit kizár. Ilyen a tojás, amelynek mellőzésével a reggelik java része kiesik. De nincs se palacsinta, se paleo sütemény. Ez utóbbi már csak azért sincs, mert a maglisztek is tiltólistásak a növényi olajokkal együtt. Mi több, a mesterséges édesítők használata sem megengedett. Mindezeken túl a zabot, a magtejeket, a kakaót, a paprikát, a paradicsomot és a padlizsánt is száműzték az ehető ételek sorából. 

Oké, ezek ismeretében, első ránézésre tényleg úgy tűnhet, hogy marad a fény, mint táplálék, de bizton állíthatom, hogy nincs így. A megmaradt alapanyagok alkalmasak arra, hogy finom, tápláló és változatos étrendet alakítsunk ki. 

Igaz, hogy nem kevés időbe kerül, amíg először is felkutatjuk, hogy pontosan mit is ehetünk és azokból milyen ételeket készíthetünk. Kísérletezések sora veszi kezdetét, hogy miből milyen finom étel lehet. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy az évszaknak megfelelő alapanyagokat használjunk. További időt igényel, hogy mindezt megpróbáljuk változatos menütervvé alakítani. Mindezek után egy bevásárló listát is írnunk kell, nehogy valami kimaradjon a boltban, mert az nagyon bosszantó lehet. 

Annak sincs könnyebb dolga, aki nem magának főz AIP diéta szerinti ételeket, hanem az egyik családtagnak. Figyelembe kell vennie azt is, hogy mit szeret az, akinek főz és mit nem. 

Ugyanakkor mindez a hosszadalmas munka megspórolható. Mutatom a megoldást.

A megoldás: AIP négy hetes téli menüterv

A konyhakész AIP négyhetes téli menüterv a lehető legtöbb gondot leveszi a válladról. Segítségével megspórolhatod a menütervezés hosszadalmas folyamatát, a bolti tépelődéseket, hogy mégis mi legyen a vacsora, és kiküszöbölheted az unalmas ismétlődéseket. Mindig friss, változatos és ízletes ételt főzhetsz könnyedén, gyorsan. Nem lesznek maradékok, amelyek szintén nagy fejtörést okozhatnak. 

A boltban is csak minimális időt kell töltened, mert pontosan tudni fogod miből és mennyire van szükséged. Mindez ebben a pandémiás időszakban nem elhanyagolható szempont. 

Hogyan működik?

Megnézed a táblázatban, hogy milyen ételek lesznek az adott héten vagy épp a következő napon, attól függően, hogy mekkora bevásárlást tervezel. Ezek után a kapott és kinyomtatott bevásárló listádon beírod a szükséges adagokat a hozzávalókból. Elmész, bevásárolsz, majd otthon már neki is állhatsz főzni. Ugyanis az összes étel receptjét is megkapod hetekre lebontva. 

A recepteket e-book és pdf formátumban is használhatod, ahogy kényelmesebb. 

Minden táblázatban szerepel, hogy milyen előkészületeket kell tenned ahhoz, hogy még több időt spórolj a konyhában. 

Mindezek után már csak követned kell az étel elkészítésének leírását, majd jóízűen lakmározni. 

Karácsonykor is kényelmesen 

Ajándék karácsonyi menüterv is szerepel az AIP négyhetes téli menüterv csomagjában, amely az ünnepi készülődést teszi stresszmentessé, könnyedebbé. Karácsony estére szóló ételsort tartalmaz, kétféle fogást és desszerteket. Az egyik a Pikáns karácsonyi menü nevet viseli, a másik a Könnyed menü téli ízekkel. Választhatsz belőle kedved szerint, de akár kombinálhatod is. Mindegyik glutén-, laktóz- és cukormentes, az általános aip előírásoknak megfelelő, mégis ünnepi ételek.

Tartozik hozzá a bevásárló listán kívül még egy előkészületi táblázat is, amelyben napra pontosan lebontva találhatod meg a teendőket. Így karácsony napján már alig lesz dolgod és több időd jut a családra, az ajándékok csomagolására vagy épp magadra.