Különleges gasztroajándék: gluténmentes szerencsesüti

Korábban nagyon kedveltem azokat az üveges gyümölcsleveket, amelyek kupakjában jobbnál jobb mondatokat olvashattam. Egész egyszerűen feldobta a napomat. Mindenevő koromban a kínai büfékben a sült banán mellé biztosan landolt nálam egy-egy szerencsesüti. Sőt, néha vettem későbbre is, biztos, mi biztos alapon. A szerencsesüti bája és izgalma azóta sem nem fakult meg. Bárkinek, bármikor igazán jó ajándék. Épp ezért kísérleteztem ki a gluténmentes szerencsesüti receptjét. 

Amennyire egyszerű a gluténmentes szerencsesüti receptje, olyannyira érdemes odafigyelni a sütésre, még inkább a sütés utáni formázásra. Persze nem valami teljesíthetetlen, bonyolult feladat vár rád, csupán annyit kell tudnod róla, hogy addig lehet biztonsággal formázni, amíg még meleg. Utána már nem.

Mindehhez szükséged lesz egy pohárra is. Amint kisült tedd egy vágódeszka közepére a nagyon picire összehajtogatott papírcsíkot, amelyen a kinyomtatott szöveg van. Ezután hajtsd félbe, majd az egyenes oldalát a félkör alakú sütnek állítsd a pohár szélére és a két végét nyomd lefelé. Így kapod meg a klasszikus szerencsesüti formáját. De azt is megteheted. Hogy megpróbálod csupán félbe hajtani. 

Az is nagyon fontos, hogy a gluténmentes szerencsesüti tésztája jól kenhető legyen. Ha kissé sűrűbb lett, pár csepp vízzel lazíts rajta. 

Mindezek után már csak félre kell tenned és egy napig úgy hagyni. Teljesen kiszárad és csomagolható, majd ajándékozható. 

Nálunk ezúttal az adventi naptárban landolt jónéhány pozitív mondatokkal tűzdelt gluténmentes szerencsesüti. 

Hozzávalók:

  • 1 tojás fehérje
  • csipet só
  • fél teáskanál vanília aroma
  • 1 mokkáskanál 1:4 édesítő
  • 1 evőkanál szezámmagliszt
  • 2 evőkanál tápiókaliszt

A gluténmentes szerencsesüti elkészítése:

  1. A tojás fehérjébe keverjük bele a sót, vanília aromát és az édesítőt. 
  2. Verjük fel nem túl kemény habbá. 
  3. Keverjük bele az átszitált liszteket. 
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk egy-egy teáskanálnyi halmot. Ezt kenjük el korong alakúra. Fontos, hogy a lehető legvékonyabb legyen a tészta, mert így lesz formázható, majd később ropogós. 
  5. 200 fokos sütőben 4-5 perc alatt elkészül. Akkor jó, amikor világosbarnára sül a széle. 
  6. A sütőből kivéve azonnal formázzuk.