Így készül a paleo krumplis tészta

Nevetve és persze bosszankodva vette tudomásul az anyukám egykoron, hogy a grenadírmars nem egy előkelő ételköltemény, hanem a legegyszerűbb krumplis tészta. Az étlapon olyan elegánsnak hatott ez a szó, úgy gondolta, abban a pillanatban jár neki egy igazán éttermi, séf által elkészített lakoma. Mondjuk azt nem értette, hogy a többiek miért néznek rá furcsán a rendelésnél, de nem is érdekelte. Amikor a pincér felszolgálta és a barátai látták a csalódott arcát, akkor merték csak elmondani neki, hogy ők bizony nem értették miért akar krumplis tésztát enni egy jó nevű étteremben. Végül jót mulattak rajta és a családi legendáriumot bővíti most ez a történet, amely eszembe jutott, amikor nálunk tányérra került a paleo krumplis tészta. 

Mindenevőként magam is imádtam a krumplis tésztát ecetes uborkával. Olcsó, laktató és finom étel volt és még ma is annak számít, de mint már kiderült róla, nem a legegészségesebb. Csak a tésztával és a krumplival van probléma. Mióta megváltoztattam az étrendem, nem volt szerencsém a grenadírmarshoz. Ez már több, mint egy évtizedet jelent. Ám pár hete, amikor a Gluténmentes házi tésztás videó sorozatot készítettem, eszembe jutott, hogy miért is ne készülhetne paleo krumplis tészta a konyhámban. 

Gyúrtam hát hozzá gluténmentes, paleo tésztát és édesburgonyával megkoronázva elkészült a paleo krumplis tészta. Nem csalódtam, mert ízre megtévesztésig hasonlít az eredetire, amelyet eredetileg is már “öreg”, kissé édeskésre érett burgonyából érdemes elsősorban készíteni. Vagyis az édesburgonya édessége nemhogy nem zavaró, de jót is tesz az ételnek. Az ecetes uborka nem maradhat el a paleo krumplis tészta mellől.

Amennyiben te is gyúrnál saját paleo, házi tésztákat, akkor könnyedén megtanulhatod a Gluténmentes házi tészták tananyagból, amelyben 15 videóban és egy e-bookban mutatok meg minden praktikát és fortélyt. Akár színes tésztákat is készíthetsz magadnak vagy ajándékba. 

Hozzávalók:

A paleo krumplis tészta elkészítése:

  1. Sós vízben főzzük puhára a meghámozott és kockákra vágott édesburgonyát. 
  2. Szűrjük le és törjük össze villával. 
  3. A megforrósított libazsírra dobjuk rá a kockákra vágott vöröshagymát. 
  4. Pároljuk üvegesre.
  5. Vegyük le a tűzhelyről és keverjük bele az őrölt pirospaprikát. 
  6. Erre dobjuk rá az összetört édesburgonyát. 
  7. Sózzuk meg és forgassuk át a hagymás zsíron. 
  8. Sós vízben főzzük ki a kész tésztát.
  9. A főtt tésztát dobjuk a hagymás édesburgonyába és keverjük el.