Paleo tészta házilag: csak előnyöd származik belőle

Nem kellenek különleges eszközök ahhoz, hogy a saját konyhádban készíts paleo tésztákat. Úgy értem olyan tésztákat, amelyeket ki is száríthatsz és később pillanatok alatt laktató, finom és egészséges ételeket készíthetsz belőlük. Nálam már meglehetősen régóta készül paleo tésztaházilag, így mindent kipróbáltam velük, amit csak lehetséges és mindezt most el is árulom neked. 

Olyan mindenmentes tésztákat sikerült alkotnom, amelyek minden feltételemnek megfelelnek. Az volt ugyanis a tervem, hogy a hagyományos száraz tésztákhoz hasonlótulajdonságai legyenek, ezek: hosszan eltartható, sokféle formában, gyorsan kifőzhető, finom, nem kellenek az elkészítéséhez különleges eszközök és akár színezhető. Ráadásként az is szerettem volna, ha nem csak mandulalisztből és az allergizáló szezámmagból készülnek, hanem olyan gluténmentes lisztekből is, amelyeket bárki megehet biztonsággal. 

Sikerült minden kitételnek megfelelő tésztákat készíteni, így a kilenc féle tészta közt van valóban mindenmentes is. Az elkészült alapanyag pontosan úgy használható, mint hagyományos társa és nem mellesleg mindegyik finom, mellékíz mentes. 

Szeretnéd megtanulni, hogyan készül paleo tészta házilag?

Előre el kell mondanom, hogy igen egyszerűen. Semmi nagyobb képzettség és különleges eszköz nem kell hozzá. Ha van egy sodrófád és késed, akkor már mindened meg is van a munkához. A munka megkönnyítésére jó, ha van egy tészta géped, de anélkül is elboldogulhatsz könnyedén. 

Összesen 15 videót készítettem arról miként készül a paleo tészta házilag. Ezekben minden fortélyt megtalálsz arról, hogy miképp nyújthatod ki, hogyan formázhatod és mi módon színezheted a tésztákat. Mindezt kiegészítettem a receptek leírásával és néhány jótanáccsal is. 

Gluténmentes házi tészták tudáscsomagot megtalálod a Paleolcsó boltjában. 

Miért jó, ha magad készíted a paleo tésztát?

Számtalan előnye van a paleo házi tészta készítésének. Egyszerű a módszer és meglehetősen gyorsan tudsz nagyobb mennyiséget is előállítani. Így kiszáríthatod és mindig lesz otthon gyors tésztaételhez alapanyag. Ráadásul olyan formában is, amely bioboltokban nem kapható. Ilyen például az eperlevél vagy a sagnarelli, esetleg a farfalle (masni). Mi több színezheted is a tésztákat kedved szerint, ilyeneket tényleg nem kapni semmilyen boltban. Olyannyira különlegessé teheted a tésztádat, hogy akár gasztro-ajándék is lehet belőle bármilyen alkalomra. 

Mivel nem minden sarki boltban lehet paleo száraz tésztát kapni, ha magad készíted, megspórolod az utánajárást. 

Nem elhanyagolható az a tény is, hogy sokkal gazdaságosabb, ha magad készíted el a paleo tésztát. Nagyságrendekkel kevesebbe kerülhet. 

Ha egy hasznos, stresszkezelő elfoglaltságot keresel, akkor szintén jó ötlet a paleo tészta házilag. Igazi alkotómunka a gyúrás és formázás, amely kikapcsol és ellazít. 

Mindezen túl a frissen kinyújtott tészták arra is alkalmasak, hogy bármilyen töltelékkel ellásd őket. Lehet belőlük tortellini, amelyet szintén nem lelsz meg készen a boltokban.