Ételízesítő házilag – könnyedén, kevés munkával és videóval

Nagyanyám a kávén és a süteményen kívül minden ételbe bele tette az ételízesítőt. Kezdetben csak a régi, magyar változatot használta, majd mikor már megjelent nálunk is a kék csomagolású, külföldi változat, akkor attól nem tántoríthatta el semmi. Mondjuk a tojásos ételeknek kifejezetten jót tett ez a fűszerkeverék, ám egy idő után mindennek egyeníze lett. Épp ezért sokáig nem is használtam semmihez, olyannyira meguntam, de aztán rájöttem, hogy nem kell ennek így lennie. Ráadásul ételízesítő házilag is készíthető, így a saját ízlésemre szabhatom. 

Amikor rájöttem sok-sok évvel ezelőtt, hogy a bolti ételízesítőkbe a gyártók előszeretettel kevernek bele számos oda nem illő E-számot, különleges kutatómunkába kezdtem. Számos üzletet végig járva azt kerestem, hogy mely fűszerkeverék az, amelybe legfeljebb némi sót kevertek, de az E-számokat kihagyták. Kitartó munkámat siker koronázta, mert találtam megfelelő változatot, bár a kínálatot akkoriban nem lehetett szélesnek nevezni. 

Évek múlva már a piacon is találtam mindenmentes ételízesítőt, bár ennek a változatnak az volt a hátránya, hogy kurkumát is bele kevertek. Az pedig nem passzolt minden ételhez, amibe bele akartam szórni. 

Végül egy kölcsönkapott aszalógép vetett véget a piaci és bolti változatok vásárlásának. Ma már ételízesítő házilag készül a saját konyhámban. Mi több, gasztro-ajándékként is debütált már többször is. Sikerrel. 

Mindenmentes ételízesítő házilag is készíthető

Nagyon csekély munka van a saját fűszerkeverékkel. A legtöbb munkát az aszalógép, az aprító és a kávédaráló végzi. Nekünk csak meg kell hámozni, felszeletelni és kényelmesen az aszalógépbe helyezni a zöldségeket. Néhány óra múlva már apríthatjuk is. 

Mivel nekem a lehető legkisebb aszalógépem van, így több alkalommal be kell kapcsolnom ahhoz, hogy a végleges fűszerkeveréket, értékelhető mennyiségben produkálni tudjam. De nem bánom, mert így a kertben termelt, esztétikailag némi kihívással küzdő répák, karalábék és akár hagymák is hasznosítható. Nem mellesleg a cserépben nevelt fűszernövényeim egy része is itt végzi. Így fillérekből kihozható az én változatom. 

Ezt pedig egy videóban meg is mutatom. A pontos leírást pedig a Mindenmentes tartósítás című könyvemben találod számos más befőtt, savanyúság, lekvár és szósz receptje mellett.