Sokoldalú, paleo és sós: mini bagel

Ehhez a sós és mentes péksüteményhez elektromos fánksütő szükséges. Nem nagy ördöngösség beszerezni. Az enyém egy szupermarketből származik és három féle sütőlapja van. Képes gofrit, tölthető süteményt és mini fánkokat sütni. Szerintem igazán remek készülék és sokoldalúan használható. A mini bagel mellett süthetünk vele édes és sós gofrikatszilvalekváros süteményeket

A mini bagel is – a sütőjéhez hasonlóan – sokoldalú. Remek hamburger alap, de különböző szendvicseket is készíthetünk belőle. Meglehetősen gyorsan elkészül, ugyanis a tésztát bekeverni csak pár percbe telik. A többi pedig a sütő dolga. Amíg sül, előkészülhetsz a szendvicskészítéshez vagy megsütheted a mini hamburger húsokat. De azt is megteheted, hogy miután elkészültek a mini bagel karikák, félreteszed. Egy dobozban több napig is puha és friss marad. 

Így egy sütéssel több étkezésre is elkészítheted a sós süteménykéket és a pillanatnyi kedved szerint töltheted meg később. Lehet belőlük gyors reggeli vagy épp dobozos tízórai, amit magaddal vihetsz. 

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • csipetnyi citromsav
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tápiókaliszt
  • 2 evőkanál szezámmagliszt
  • 2 csipet só
  • 1 dl víz
  • 2-3 dkg vaj vagy libazsír
  • kókuszzsír vagy libazsír a sütéshez

A mini bagel elkészítése:

  1. A tojást üssük fel egy kisebb tálba és keverjük össze a két csipet sóval és a vízzel. 
  2. Olvasszuk fel a vajat és azt is keverjük hozzá a tojáshoz. 
  3. Tegyük bele a kétféle lisztet, útifűmaghéjat és a szódabikarbónát. 
  4. Végül a citromsavat keverjük bele.
  5. Melegítsük fel a süteménysütőt.
  6. Kenjük be mindkét lapját olvasztott zsírral, majd tegyünk minden mélyedésbe 2 teáskanál tésztát.
  7. Zárjuk le a sütőt és hagyjuk sülni 5-6 percig. Akkor jó, ha már a külseje ropogós. 
  8. Akkor szeletelhető, ha már kissé kihűlt.