Mindenmentes banános süti

A banánok különlegesen viselkednek manapság. Még zöldek, amikor megvesszük és rövid időn belül már olyan barnák, hogy minden bizalmam elszáll attól, hogy megegyem. A közelmúltban többször is ipari mennyiségben vásároltunk FF-el banánt, mert visszautasíthatatlan áron kínálták. Ám a kapacitásunk kisebbnek bizonyult a banánkészletnél, így pár nap múlva jónéhány barna banánnal néztünk FF-el farkas szemet. Ekkor támadt a mentő ötlet: legyen belőle mindenmentes banános süti. 

A süti ihletője az a három funkciós gofrisütő, amelyet FF anyukájától kaptam. Amellett, hogy nagyon rózsaszín, a gofri mellett tud sütni mini fánkokat és mindenféle formájú, kétoldalas sütit. Ez utóbbi nagy előnye, hogy üregesre készíti a sütit és így töltelékkel “összeragasztható”. Ez utóbbi lett a mindenmentes banános süti, amely alapjaiban egy banánkenyér tészta. 

Annyi csupán a különbség, hogy jóval hígabbra kevertem, olyan palacsinta tészta sűrűségűre. Az így elkészült madarakat, virágokat és egyéb sütiformákat cukormentes szilvalekvárral töltöttem meg és illesztettem egymáshoz. Több fordulóban is sikert arattam, olyannyira, hogy már előrendelést is leadott a család egy része a hétvégére. 

Hozzávalók:

4 túlérett, már megbarnult banán

2 tojás

30 g kókuszzsír

65 g zöldbanánliszt

30 g nyílgyökérliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

csipet só

cukormentes szilvalekvár

A mindenmentes banános süti elkészítése:

A meghámozott banánokat villával összetörjük. 

Hozzá keverjük a tojásokat és a megolvasztott kókuszzsírt. 

Bele szórjuk a csipet só, fahéjat és a liszteket. 

Süssük elektromos sütemény sütőben 3-4 percig.

A megsült, még puha kekszeket cukormentes szilvalekvárral megkenjük és rátesszük a másikat. 

TIPP:

Amennyiben nincs elektromos sütemény sütőd, akkor közép-meleg serpenyőben is megsütheted kis palacsinta formákra. Esetleg beteheted a sütőbe is egy kisebb tepsibe és 170 fokon addig süsd, amíg megszilárdul. Ezután felvágva rétegezheted egymásra a szilvalekvárral.