Íme a legjobb tükörtojás recept – így lesz a kerekből szögletes

Egyes egyedül a reggelinél bírom a monotonitást. FF már kevésbé, de ritkán reklamál, hogy hetekig ugyanazt reggelizzük. Jelenleg a legjobb tükörtojás recept a menő, mert sajnos a füstölt szalonnás rántottánkat úgy, ahogy volt, elvitte a covid-19. 

Pápá rántotta, szia tükörtojás!

Történt ugyanis, hogy minden elővigyázatosság és fertőtlenítés ellenére mégis elkaptuk a vírust. (Nagy kudarc ez nekem, mert a takarításom, mióta képes vagyok felmosót használni, már-már a tisztaságmánia határát is átlépi. FF szerint nem csak már-már.) A brit mutáns terjedésének idején volt szerencsénk a fertőzéshez. Azért voltunk valóban szerencsések, mert a lázon, fejfájáson és ízületi fájdalmakon kívül meglehetősen könnyedén megúsztuk. Csak a rántottánk lett oda. A betegség második napján ettünk utoljára a – nálunk nemzeti ételnek számító – rántottából. De akkor már eléggé undorral csúszott le minden falat. Midőn felgyógyultunk egyikünk sem kívánta meg igazán újra, az undor megmaradt. Megpróbáltuk egy pár napos üdülés során a reggelinél a mások rántottáját és finomnak is volt mondható – no meg az volt, az egyik a kettőből, amit meg tudtunk enni a svédasztalos kínálatból-, de valahogy a régi vágy nem tért vissza. 

Mivel a tojást amúgy szeretjük, így manapság főtt és tükör formában esszük. No meg kerek, sonkás, sima és szögletes formában. Már megtanultam kívül szilárdra, belül folyósra sütni serpenyőben is, sonkával vagy anélkül. 

Ám az egyik legjobb, amikor szendvicssütőben készíteni. Az egyébként sem sok macera a felére csökken. 

Szögletes tükörtojás recept: a titok

A felmelegített szendvicssütő mindkét lapját megkenem, szigorúan kacsazsírral. Oké, libazsírt és bármilyen zsírt is használhatsz, de mi most igazán beleszerettünk a kacsazsír ízébe. Ráadásul pillanatok alatt szobahőmérsékleten is megolvad. 

Ezután vagy teszek az aljára füstölt sonka szeletet vagy nem. FF-nek minden esetben kell a sonka, én rendszeresen eltekintek tőle. Majd egy kisebb pohárba egyenként felütöm a tojásokat és beleöntöm a mélyedésekbe a sonka tetejére. Már csak a só és egy-egy csipetnyi mindenmentes ételízesítő kerül a tojások tetejére. Lecsukom a szendvicssütő tetejét és másfél perc (!) múlva kész a tükörtojás. Szilikon spatulával érdemes kivenni, mert így nem sérted meg a sütőfelületet.

Azt érdemes tudnod, hogy a háromszögletű sütőhöz a legkisebb S méretű tojásokat érdemes használni, különben a fehérje kifolyik. Amennyiben nagyobb tojásokat használsz, arra is van megoldás. Válaszd ketté a tojásokat. Elsőként a fehérjéből önts a sütő mélyedésébe egy keveset. Majd tedd bele a tojások sárgáját és ha még marad hely, akkor önthetsz utána egy kis fehérjét. 

A maradék fehérjét pedig elteheted és később felhasználhatod például totu készítésére.