Így lehet a konyhádban mindenmentes ételízesítő fillérekből

Azzal szoktam felvágni, hogy egy szuszra elmesélem a nyolcvanas évek boltjainak különböző választékát a háztartásomban előforduló állatorvosnak, aki a kilencvenes évek gyermeke és elképzelni sem tudja az akkori egyszerűséget. Úgy szoktam jellemezni, hogy akkoriban mindenből volt kék és piros, valahogy más szín nem nagyon fért bele. Mindenféle termékből volt két vagy legfeljebb három féle. Volt például a konzerv májkrémből szárnyas, sertés és marha. Szigorúan csak egy márka, más konkurenciáról szó sem lehetett. A tejből kétféle zsírtartalmú és milyen véletlen, piros és kék színben pompázott a zacskójuk díszítése. Persze itt megemlékezem az egyetlen dobozos tartós tejről is, amely kifejezetten büdös volt még friss korában is. Ételízesítőből talán kétfélére emlékszem, de mi egyféle márkához ragaszkodtunk egészen addig, amíg meg nem jelent a kék csomagolásban – ma is kapható – külföldről érkező változata. Próbáltam utána járni, hogy mennyire volt mindenmentes ételízesítő az akkori változat, de azt már úgy látszik jótékony homály fogja fedni. 

A mai bolti ételízesítőkről már pontosan tudom, hogy nem mindegyik csak zöldségekből áll. Minimum hozzáadott sót és cukrot, de gyakran ízfokozókat is tartalmaz, többnyire nátrium-glutamátot. Bár már remek és többféle mindenmentes ételízesítő kapható én mégis készítek sajátot. Egyrészt azért, mert nagyon egyszerű és gyors. Mindezen túl kiváló maradékmentő megoldás és – nem utolsó sorban – gasztro-ajándékként is tökéletesen funkcionál. 

Maradékmentő mindenmentes ételízesítő?

Igen, mert a kissé fonnyadt gyökérzöldségek kétféle módon is felhasználhatók a cél érdekében. Tökéletesek a házi paleo ételízesítőbe, de vékonyra szeletelve kiszárítani, majd megőrölni is érdemes. 

Ugyanígy végezhetik azok a vöröshagymák, lilahagymák vagy akár fokhagymák, amelyek elkezdenek zöld szárakat növeszteni tárolás közben. Az egészet, a zöld leveleikkel együtt érdemes vagy ledarálni vagy kiszárítani. 

De új életet kaphatnak a fenti módszerekkel a fel nem használt zellerzöldek, a fehérrépa zöldje, az újhagyma zöld szára, a sárgarépa zöld levele, valamint a túlburjánzott cserepes zöldfűszerek is. Így, amikor friss, zsenge gyökér zöldségeket vásárolsz nyugodtan vidd haza a leveleikkel együtt és hasznosítsd újra. 

A már kiszolgált cserepes bazsalikomot, majoránnát, snidlinget, kakukkfüvet vagy bármilyen zöldfűszert szintén érdemes vagy kiszárítani vagy beledarálni a saját készítésű, mindenmentes ételízesítő alkotóelemei közé. A magam részéről mindig tartok az ablakban snidlinget, kakukkfüvet, borsikafüvet, lestyánt, bazsalikomot, csokimentát és metélőzellert. Ezek nem csak díszítik az ablakot és rendszeresen végzik az ételekben, de a mindenmentes ételízesítő alapját is alkotják. Szerencsére mindegyik igen jól érzi magát a cserépben és bőséges terméssel ajándékoz meg. Így rendszeresen többet is le kell vágnom belőlük, mint amennyit felhasználok, különben elszáradnának. Így sűrűn beindítom az aszalót és kiszárítom a zöldeket. Kávédarálóban porrá őrlöm és kész is a saját fűszerkeverék.

Saját ízlésedre szabhatod

További előnye a saját fűszerkeveréknek az, hogy te határozhatod meg, miből mennyi legyen benne. Vagyis olyan lesz, amely a legjobban ízlik neked. Az én kedvenc és univerzális mindenmentes ételízesítő receptemet megtalálod a Mindenmentes tartósításcímű könyvemben. Ezzel a fűszerkeverékkel ízesítek leveseket, ragukat, főzelékeket, sült húsokat. De ezt szórom a tükörtojás tetejére és a rántottába is.