A legegyszerűbb paleo sajtos rúd

Elég csak betekinteni egy akciós újságba, néhány tévé reklámba vagy épp körül nézni a boltban és láthatod: most a sós ropogtatnivalók időszakát éljük. No meg a sörökét, mert bizony fociőrület és szurkolás van. Mondjuk nálunk (szerencsére!) nincs meccsnézés, de a sós rágcsákra igen nagy a felvevőpiac. Pláne, ha azok bűntudat nélkül fogyaszthatók. A paleo sajtos rúd éppen ilyen és további erénye, hogy igen egyszerűen elkészíthető.

Az esetek java részében a paleo sajtos rúd nálunk zabpehelylisztből készül, de arra is akadt már szép számmal példa, hogy kompromisszum-mentes lisztekből dobtam össze. Választhatod bármelyik megoldást, mindenképpen nagyon finom lesz a végeredmény. Olyannyira, hogy könnyen azon kapod magad: már megint sül egy tepsi paleo sajtos rúd.

Finomságán már csak a praktikussága és egyszerűsége a nagyobb. Ugyanis pillanatok alatt összedobható, nagyjából tíz perces mutatvány a pakolással együtt. Mivel a hűtőben kell pihentetni legalább egy órát, ez akár egy éjszaka is lehet, így előre elkészítheted és például egy hétvégi kerti partira készülve ez nagy előny. A vendégség napján csak előveszed a hűtőből, kinyújtod és már mehet is a sütőbe. Maximum 45 perc alatt friss, ropogós, sajtos és egyben sós falatokat varázsolhatsz az asztalra. 

Ennek a süteménynek az alapja egy nagyon egyszerű és népszerű, hagyományos sajtos rúd, amelyet túróval készítenek. A túróból, vajból és lisztből 25 dkg szükséges. A konyhában kezdők sem ronthatják el, mert a világ egyik legegyszerűbb receptje, ugyanakkor az egyik legfinomabb. Anyukám nagy kedvence, mert bár tud jókat sütni, de azért nem feltétlenül ez a kedvenc elfoglaltsága. Ám, amikor vendégeket vár, akkor gyorsan bedobja a hűtőbe előző este vagy akár néhány nappal korábban is a tésztát és mindig frissen süt belőle egy darabot. Bár szerintem hidegen is ugyanolyan finom. A paleo változatával is simán megtehetitek, hogy napokkal a felhasználás előtt már a hűtőbe teszitek. 

Hozzávalók: 

25 dkg vaj

25 dkg totu (Magad is készíthetsz, videón is láthatod a receptet.)

25 dkg zabpehelyliszt (helyettesítheted, lásd a tippnél)

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 tojás

15 dkg kemény sajt

A paleo sajtos rúd elkészítése:

A liszteket, útifűmaghéjat és a szódabikarbónát összekeverjük egy tálban. 

Elmorzsoljuk benne a puha vajat. 

Hozzá keverjük a totut és a sót. 

Betesszük a hűtőbe legalább egy órára a kész tésztát. Az se baj, ha tovább marad a hidegben. 

Bambuszrost liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk egy centi vastagságúra a tésztát. 

A kinyújtott tésztát megkenjük a felvert tojással. 

Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal gazdagon. 

Derelye vágóval két centis hasábokat vágunk a tésztából. 

Tepsibe tesszük a hasábokat és 190-200 fokon addig sütjük, amíg megpirul a teteje, nagyjából 20-25 percig. 

TIPP: 

Azt is megteheted, ha az étrendedbe nem fér bele a zab, hogy 100 g szezámmag liszttel, 4 púpozott evőkanál bambuszrost liszttel, 4 evőkanál útifűmaghéjjal és 100 g tápióka liszttel helyettesíted. Amennyiben még egyszerűbbre fognád, akkor 25 dkg tápiókalisztet is használhatsz vagy 25 dkg szezámmaglisztet is.