Banános alma torta – epediéta kompatibilis

Májusban születésnap özön van nálunk. Ennél már csak a decemberben van sűrűbben ünneplésre okot adó nap. Bár még az október is nagy versenyben van. Így születésnapi tortára volt szükség, de nem is akármilyenre. Egy frissen epeműtött is van az ünneplők között, így olyan tortát kellett kitalálni, amelyet ő is ehet. Láttál már epediéta listát? Nagyjából majdnem minden tilos. Innen indult hódító útjára a banános alma torta, ugyanis ahhoz képest, hogy alig valami kell hozzá, mégis nagyon finom. 

A frissen operáltnak is ízlett, pedig neki nem könnyű a kedvében járni, ha süteményekről van szó. Az ünnepelt pedig egyenesen egyszerre, pontosabban egymás után két szeletet is megevett. Ezt úgy kellett értékelnem, hogy neki is bejött a banános alma torta, amelynek elkészítéséhez nem kell órákig a konyhában tevékenykedni.

Amennyiben nem küzdesz epe bántalmakkal, akkor kipróbálhatod a torta töltelékét úgy is, hogy a banánt vagy sárgabarackkal kombinálod. Úgy is már elérkezett az eper szezon eleje. 

A díszítéshez pedig bármilyen aszalt gyümölcsöt választhatsz vagy akár kókusz chipset is. 

Hozzávalók:

4 tojás

4 teáskanál Negyedannyi-ugyanannyi édesítő

4 púpozott evőkanál zabpehelyliszt

1 kávés kanál vanília aroma

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál őrölt fahéj

4 alma

2 banán

aszalt sárgabarack a díszítéshez

A banános alma torta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből géppel habot verünk. 

Amikor a hab már majdnem kemény, hozzáadjuk kanalanként az édesítőt.

Amikor elkeveredett, hozzáadjuk egyesével a tojások sárgáját, majd a szódabikarbónát is.

Legvégül a vanília aromát keverjük bele. 

Egy lapos fakanál vagy spatula segítségével óvatosan bele keverjük a masszába az átszitált zabpehelylisztet.

Kisebb tortaformába tesszük és 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Amíg sül a tészta, addig az almát meghámozzuk és pár percre citromos vízbe tesszük. 

Ezután késes aprítóba tesszük és összeaprítjuk. 

A banánokat villával összetörjük és összekeverjük a felaprított almával, fahéjjal és szükség szerint édesítővel. 

Ezt a keveréket tesszük a kettévágott tortába és a tetejére is. 

A tetejét apróra vágott aszalt sárgabarackkal díszítjük.