Paleo paella – avagy a spanyol madár

Két ételnél hiányzik a rizs, az egyik a rizibizi, a másik a paella. A rizibizi egyetlen alkotóeleme sem fér bele a paleóba, nem így a spanyol egytálétel esetében, ahol csupán a rizs az, amit újra kellett gondolni. Megtörtént és elkészült a paleo paella. Egyelőre csak csirkés változatban. 

Azért nem lett valenciai, mert FF nem barátja a tengeri herkentyűknek. Minden sós és édes vízi teremtmény számára elfogadhatatlan a tányéron. Na jó, van egy kivétel, ez pedig a tonhal. De az is kizárólag konzervdobozból jó olíva olajjal körítve. 

Kapcsolatunk zsenge korában megpróbáltam meggyőzni arról, hogy a hal igenis finom és egészséges. Nem utasított el kereken és hajlandó volt egy próbát tenni a kedvemért. Én ki is tettem magamért egy fűszeres sült hekk filével, amelyet hollandi mártással és spárgával tálaltam. Neki is kezdett az ételnek. Megpróbáltam az első falat előtt arra figyelmeztetni, hogy bizony lehet benne szálka nagy ritkán, de már elkéstem. Rögtön az első falattal torkán akadt egy szálka. 

Ilyen esetekben a gyógymód – persze, ha csak kis szálkáról van szó -, hogy kenyeret kell enni. Az valamiért leviszi és el van intézve. Ám egy paleo háztartásban nincs ilyen gyógyszer. Megpróbált mindent enni, ami elérhető volt és inni is, de a szálka makacsul kitartott a torkában. Nem volt mit tenni, a szülei segítségét kértük. Elrohantunk hozzájuk és ott már volt gyógyír és egy vajas kenyér megoldotta minden problémáját. 

Ugyanakkor mindez nem segített a halhoz szoktatásán. Azóta csak a dobozos tonhal maradt az étlapon. Ezért nem került a paleo paella összetevői közé semmilyen tengeri alapanyag. 

Hozzávalók:

2 egész csirkecomb

1 fej brokkoli

1 nagyobb répa

2 szem csicsóka

fél fej zellergyökér

1 szál petrezselyem

fél csomag fagyasztott kelbimbó

fél csomag fagyasztott zöldbab

2 gerezd fokhagyma

egy csipet sáfrány

3 evőkanál zsír

2 dl víz

só, 

bors

A paleo paella elkészítése:

A zöldségeket kis darabokra vágjuk.

A brokkolit késes aprítóban rizs szem nagyságúra vágjuk. 

A zsírt egy serpenyőben megforrósítjuk és bőrrel lefelé bele tesszük a kettévágott csirke combokat. Mindkét oldalukat világosbarnára sütjük magas hőfokon. 

Kivesszük a serpenyőből a combokat és félre tesszük.

A visszamaradó zsírba bele szórjuk a felkockázott zöldségeket és egy kicsit megpároljuk.

Ezután vissza tesszük a csirkecombokat is. 

Sózzuk, borsozzuk, ráöntünk egy kis vizet és együtt pároljuk legalább tíz percig. 

Ezután megkeverjük és rászórjuk az összeaprított brokkolit. 

Bele szórjuk a sáfrányt és megkeverjük. 

Még legalább tíz percig együtt pároljuk.

Akkor van kész, amikor a hús megpuhult.