Húsvéti füstölt csülök főzése – így lesz puha és ízletes

Füstölt sonka és csülök szinte kötelező húsvétkor az ünnepi asztalon. Mostanság pedig nem is érdemes lemondani erről a hagyományról. Nem csak azért, mert nagyon finom, de legalább ez legyen állandó, ebben a mostani vírussal teli és amiatt folyton változó életünkben. Nem bonyolult a füstölt csülök főzése, csupán néhány alapszabályt érdemes betartani, hogy omlós és puha legyen. 

Akármivel ne elégedj meg!

Egy biztos: nem kevés idő kell hozzá, de az a jó hírem, hogy ez nem jelent sok munkát. Sőt, igazából szinte alig kell vele törődni. De kezdjük az elején: ahhoz, hogy valóban finom és tápláló legyen a végeredmény jó minőségű alapanyagra van szükséged. Vagyis: igazi, hagyományos eljárással készült füstölt csülökre. 

Erről azt kell tudnod, hogy lassan készül, ugyanis elsőként besózzák nagy mennyiségű sóval a friss csülköt és így hagyják jó ideig. Ezután füstölik meg, igazi, jó minőségű fa füstjével. Ezután még hagyják egy kicsit állni, száradni és csak ezután kerülhet a te szatyrodba, mondjuk a piacon. Én ugyanis ott keresném az ilyen húst a hentesnél, kis- vagy őstermelőnél. Nekem nagy szerencsém van, mert a lakótelepen minden szombaton van egy mini őstermelői piac és ott, ha esik, ha fúj mindig megjelenik a Döcögő Röfögő standja. Náluk pedig garantáltan jó minőségű füstölt csülökre szoktam szert tenni. Így történt ez most is. Az első húsvéti adagról már múltidőben beszélhetünk, ezért vettem gyorsan egy másikat. Mégis hogyan nézne ki a húsvét, ha épp akkorra nem maradna a csülökből?

Adj neki időt

Ahogy említettem már, a füstölt csülök főzése meglehetősen időigényes. Akkor igazán finom és omlós a húsa, ha addig főzöd, amíg a csontot ki tudod húzni belőle. Ez pedig bele telik legalább négy órába, de lehet akár öt is. Ugyanakkor nem kell ott állnod felette. Csak odadobod a tűzhelyre, alacsony hőfokon elkezded főzni és legközelebb négy óra múlva kell csak rávetned a tekinteted. 

Fontos, hogy ugyanúgy, ahogy a húslevesnél, a füstölt csülköt is gyöngyöző, éppen csak buborékozó vízben javasolt főzni. Ez a második szabály a jó minőségű alapanyag után. 

A harmadik szabály az, hogy nem kell fűszerezni a sonkalevet a füstölt csülök főzése során, csupán sima hideg vízbe kell bele tenni. A benne lévő só és maga a csülök megízesíti majd a levet, semmi másra nincs szükséged. Se zöldségekre, se egyéb alapanyagra. Arra is érdemes odafigyelned, hogy a víz bőven és teljesen lepje el a csülköt. Ehhez persze egy nagyobb méretű fazékra lesz szükséged. Érdemes a főzésnél fedőt tenni a tetejére úgy, hogy hagysz egy kis rést, ahol a gőz távozhat. 

A füstölt csülök főzése után

Amikor már ki tudod húzni a csontot a csülökből, akkor elkészült a remekmű. Ekkor érdemes kivenni a főzővízből és azon melegében egy kis majonézes tormával, főtt tojással megkóstolni. 

De mi legyen a főzővízzel? A sonkalé értékes alapanyag és több minden kezdhetsz vele. Készíthetsz belőle paleo bablevest, amelyben természetesen nincs bab, de ízre össze is tévesztheted az eredetivel. Főzhetsz benne hagyományosan tojást, de korábban már számos ötletet is mutattam neked. 

Ha nincs időd most felhasználni, akkor le is fagyaszthatod az egészet.