Medvehagymás kijevi csirke

Az utóbbi hetekben felfedeztük egy régi, mindenevő korunkból származó ételt: a kijevi csirkét. Nem túl bonyolult mindenmentesen elkészíteni, így neki is estem gyorsan a medvehagymás kijevi csirke elkészítésének, miután szóba került. Mivel éppen medvehagyma szezon van, azt nem tudtam kihagyni, hogy ne tegyek bele. Már csak azért is, mert a medvehagymát angolul vad fokhagymának (wild garlic) nevezik, egyértelmű, hogy bele kellett tennem. 

A hét elején készített medvehagymás fűszervajat használtam hozzá és mondhatom, hogy páratlanul finom lett. FF-nek, aki ennek az ételnek már nagyon régóta rajongója, egyértelműen ízlett és repetázott is, ami azt jelenti, hogy mindenevőknek is el lehet így készíteni. 

Az adagok két személyre vonatkoznak, így annyival szorozd meg vagy épp oszd el, ahány személyre készítenéd. 

Érdemes mindegyik húsdarabot ugyanannyi hústűvel vagy fogpiszkálóval össze tűzni. Így nem kell félve vadászni ezekre, mert pontosan tudni fogod, hogy mennyit kell megtalálnod. A panírozáshoz a magam részéről mindig zabpehelylisztet használok, amelyet magam készítek zabpehelyből kávédarálóval. Amennyiben neked nem fér bele az étrendedbe a zab, akkor választhatsz más panírt is, akár készen kaphatót is. 

Hozzávalók: 

2 csirkemell filé

4 teáskanál medvehagymás fűszervaj

2 tojás

1 gerezd fokhagyma

10 dkg cheddar sajt 

6-8 púpozott evőkanál zabpehelyliszt vagy más paleo panír

só ízlés szerint

zsír vagy kókuszzsír a sütéshez

A medvehagymás kijevi csirke elkészítése:

A csirkemelleket keresztben ketté vágjuk úgy, hogy az egyik oldalát nem vágjuk végig. (Tedd le a csirkemellet a vágódeszkára. Tedd rá azt a tenyeredet a húsra, amelyikben nincs kés. A késsel pedig a tenyered alatt vágd két egyforma vastagságúra a csirkemellet, de a másik oldalán ne vág át a húst. Így egy kihajtható nagy darab húst kapsz.)

A húst fedjük le egy sütőpapírral és nyújtófával nem túl erősen klopfoljuk ki. Nem szabad nagyokat ütni, mert akkor darált hús lesz a végeredmény. 

Sózzuk meg a kiterített húsokat, majd kenjük be az egyik oldalát két teáskanálnyi medvehagymás vajjal. 

Tegyünk rá egy szelet sajtot.

Hajtsuk rá a sajtos részre a hús másik felét. 

Rögzítsük a két húst egymáson hústűvel vagy fogpiszkálóval. 

Mártsuk zabpehelylisztbe mindkét oldalát a húsnak.

Ezután sózott, felvert tojásba merítsük a húst, majd újra zabpehelylisztbe.

Nem túl forró zsírban süssük mindkét oldalát pirosra. 

Tipp: 

Ne ijedj meg, de a vaj és a sajt egy része is biztosan kiolvad és sistereg majd a zsír, de ez így van jól.