Mit eszik az ország? Te is szavazhatsz!

Hamarosan kiderül, hogy mi a magyarok kedvenc hazai étele. Ugyanis az egyik lapkiadó cég nagyszabású felmérésbe kezdett: Mit eszik az ország címmel, amelyben bárki szavazhat arról, hogy mi a kedvenc magyaros étele. Erre én is kíváncsi voltam és ellátogattam az oldalra, hogy megnézzem miből is lehet válogatni. 

A felhozatal érdekes volt. Egy egész terjedelmes listából lehet választani tizet, amelyen a rántott hús, húsleves és a pörkölt mellett a palacsinta is szerepel. Amennyiben nem találnád a felsorolásban a saját kedvencedet, akkor egy külön rubrikába be is írhatod, így az is részt vesz a szavazásban. 

Magyaros kakukktojás

Átböngészve a listát volt néhány olyan tétel, amely – szerintem – nem feltétlen szigorúan vett tradicionális magyar étel. A sült hekket ugyanis inkább a Balaton partján lévő kifőzdék, sütödék és bódék tették sikeressé. De azért lássuk be, a hekk mégis csak egy – igazán ronda – tengeri hal, amely szálkátlanságával kiszorította a tradicionális sült keszeget, a balatoni fogasról már nem is beszélve. Ha pedig már itt tartunk, a lángos nagyon hiányzik a listáról, pedig annál magyarosabb street food kevés van. 

A rakott karfiol, rakott kel, rántott sajt, és rántott zöldségek is inkább csak néhány évtizedes múltra tekinthetnek vissza a magyar konyhában. A könnyebb ételek iránti igény hozta létre ezeket, bár kétségtelenül magyaros formában, vagyis rántva és rakottan. Mindazonáltal be kell vallani, hogy mind nagyon finom étel és a kiírásban sem szerepel az, hogy csak tradicionális magyar ételekről szól a felmérés, mondjuk olyanokról, amelyet Krúdy Gyula vagy épp Jókai Mór szeretett. Nekem még hiányzott a felsorolásból a rántott gomba, amelyet szigorúan tartár mártással és rizzsel illik enni. 

Persze akkor sem tudok elmenni szó nélkül a sajtos tészta mellett. Nyilván ez is a néhány évtizede meghonosodott ételek sorát erősíti. A negyven évnyi “ántivilág” keltette életre ezt az ételt. Ez volt a kommunizmus – egyik – gyorsétele és igen népszerű lett, és most is az lehet. Mivel akkoriban én már éltem, jól emlékszem arra, hogy a boltokban mindenből volt kék és piros. Például a tejből is. (Jah, meg egy borzalmas ízű tartós, dobozos.) Egyszer azzal szórakoztattam a háztartásomban előforduló állatorvost, a húgom, aki ’93-ban látta meg a napvilágot és nem lehet neki az ominózus negyven évből élménye, hogy felsoroltam mi is volt a tejes pultban akkoriban egy boltban. Kicsit kikerekedett a szeme, amikor realizálta, hogy mindenből volt nagyjából kettő, legfeljebb három. Gondolj csak a tejfölre, tejre, túróra vagy épp a joghurtra. (na ugye!) Tehát ezek után nem csoda, ha a sajtos tészta volt a korabeli gyors étel, de akkor egészítsük ki a listát a grízes tésztával, a sima tejfölös tésztával, diós tésztával és nem utolsó sorban lekváros tésztával. Valamint a köménymagos- és rántott levessel, pirított kenyérkockákkal. 

Több menza kaja is helyet kapott a listán, mint magyaros étel. Ilyen a finomfőzelék, tojásleves, tejfölös hús, de ide sorolom sokak rémálmát, a spenótfőzeléket is. Ám lemaradt a kelkáposzta főzelék, a paradicsomos gombóc, a sóska és a sárgaborsó főzelék (alias plakátragasztó) is. Továbbá a menza sztárja volt a csokis szósszal leöntött piskóta és a mézes-vajas kenyér teával is. 

Mit eszik az ország és mi a cél?

A májusig tartó felmérés célja, hogy kiderüljön mi manapság a nagy kedvence a magyaroknak és mindazokat az ételeket majd a jövőben bemutassák egészségesebb változatban a Magyar Dietetikusok Szövetségének segítségével. Legalább is ezt nyilatkozta a felmérés egyik arca a rádióban a hétvégén. 

Aki addig nem tud várni, annak örömhír, hogy a Paleolcsó már megoldotta mindezt meglehetősen régen és könyvbe is foglalta Paleo alapok kezdőknek címmel. Ebben összesen 44 tradicionális magyaros étel egészséges, mindenmentes, paleo receptjét is megtalálhatjátok. 

Éppen azért ilyen receptek kerültek bele, hogy a kezdő paleósok, akik hagyományos konyháról térnek át, minél zökkenőmentesebben tudjanak átállni. Mi több, a családtagjaikat is be tudják vonni a mentes étkezésbe. Mindezen túl nagyobb ünnepi családi, baráti étkezések esetén is meg tudják vendégelni szeretteiket finom, magyaros, ám mégis sokkal egészségesebb ételekkel.