Paleo flódni, nem csak ünnepekre

A flódni eredetileg nem karácsonyi sütemény, pedig manapság sokan készítik akkor. Bizonyára a mák és a dió tölteléke miatt, végül is a klasszikus bejglinek is azok a töltelékei. De a zsidó hagyomány szerint elsősorban purimra sütik, amely február végén van minden évben. 

Így tehát itt az ideje annak, így január vége felé, hogy kipróbáljuk paleo változatban ezt az igazán finom, sokízű és laktató süteményt. Olyannyira sűrű ez a paleo flódni (a hagyományos társa is!), hogy érdemes kis kockákra vágni, mert túl sokat nem is bírsz majd megenni belőle. 

Nem ámítalak, ez nem a leggyorsabb sütemények egyike. Viszont nem is olyan nagyon bonyolult és igazán megéri legalább egyszer kipróbálni. Ha megteszed, az biztos, hogy egész héten lesz desszert az ebéd után. 

Az én paleo flódni süteményemnél egy kicsit többre sikerült a mák és az alma töltelék, de ez az ízén egy cseppet sem rontott. 

Hozzávalók:

25 dkg darált mák,

20 dkg dió,

20 dkg alma,

10 dkg aszalt szilva,

1 üveg cukormentes szilvalekvár,

1 üveg cukormentes sárgabaracklekvár,

10 dkg mazsola,

25 gr étcsokoládé,

4 narancs,

100 gr nyílgyökérliszt, 

150 gr zöldbanánliszt, 

100 gr szezámmagliszt

100 gr bambuszrost liszt, 

50 gr útifűmaghéj, 

2 teáskanál szódabikarbóna,

agavé szirup és sztívia por ízlés szerint,

2 teáskanál fahéj,

4 tojás,

15 dkg vaj,

2 dl víz.

A paleo flódni elkészítése:

A máktöltelékhez a darált mákot összekeverjük agavé sziruppal, az beáztatott mazsola felével, egy narancs levével és egy teáscsészényi (1,5-2 dl) sárgabaracklekvárral.

A diótöltelékhez hozzákeverünk agavé szirupot, a beáztatott mazsola másik felét, a csokoládét reszelve és egy narancs levét. 

Az almát lereszeljük, összekeverjük agavé sziruppal és a fahéjjal.

A szilvalekvárba beletesszük a beáztatott és felaprított aszalt szilvát.

A liszteket összekeverjük és belekeverjük a szódabikarbónát is. 

A tojásokat a vízzel 2-3 evőkanál agavé sziruppal, olvasztott vajjal összekeverjük. 

Összekeverjük a lisztkeveréket és a folyékony alapanyagokat. Alaposan összegyúrjuk. Pihentetjük fél órát. Akkor jó, ha egy kicsit még lágy a tészta, mert a pihentetés után pont nyújtható lesz. Amennyiben nem elég lágy, tehetünk bele még egy kis narancslevet. 

Pihentetés után öt részre osztjuk a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első vékonyra nyújtott lapot. 

Elsőként a máktölteléket kenjük rá, majd rátesszük a második lapot. 

A második töltelék az alma, majd a dió, ezután szilvalekvár töltelék következik. 

Végül az utolsó tésztalapot is rátesszük. Megkenjük tojás sárgájával a tetejét. 

170 fokos sütőben egy órát sütjük. 

Csak kihűtve lehet felszeletelni.