Paleo zöldségek: bárhol termeszthetsz magad is

Haszonnövényeket nevelni mindenütt lehet, akár egy panelház tizedik emeletén is. Nem holmi nagy szavakat használok, hanem gyakorlatból mondom. Magam is egy szép és korszerű, de mégiscsak panel épület tizedik emeletén élek. Ott is teremnek paleo zöldségek. De azért ennél szerencsésebb vagyok, rendelkezésemre áll egy kisebb erkély és a családi kiskertben egy kis parcella. Így már el is kezdtem a magvetést és a számvetést is ezzel együtt. 

Már palánta földben az idei paleo zöldségek magjai. A hulladékmentesség és környezetvédelem jegyében, a kiszolgált papír tojástartók lettek a magok bölcsői.

Ha van egy zsebkendő méretű kiskerted, akkor paleo zöldségek tárháza nevelkedhet ott. El sem hinnéd milyen pici veteményes is elég ahhoz, hogy ellásd a családot friss, egészséges és vegyszermentes élelmiszerrel. Bár sokkal kényelmesebb a piacon vagy a boltban megvenni a paleo zöldségek mindegyikét, mégis annak, amit magad termelsz meg, sokkal jobb íze van. 

Azt mondják, hogy a kertészkedés egyfajta meditáció. Minden esetre nagyon megnyugtató tevékenység és a termés további örömöket hoz.

Éppen ezért amikor közeleg a tavasz, nem tudok ellen állni a különböző vetőmagoknak. Azonnal beindul a fantáziám és bevásárolok belőlük. Sokáig az anyukámat boldogítottam ilyen ajándékokkal, mert sem időm, sem lehetőségem nem volt egy kiskert megművelésére. 

Később rájöttem, hogy cserépben, balkonládában az erkélyen vagy csak az ablakpárkányon is remekül érezhetik magukat a paleo zöldségek. Tavaly pedig kaptam egy kis parcellát a közeli családi kiskertben. Így, most FF apukájával együtt kertészkedünk. Neki bonyolultabb a dolga, mert nagyon ügyel arra is, hogy a szőlő ültetvénye ne szenvedjen semmiben hiányt, ezért minden más növény csak annak alárendelve kaphat helyet. Cserébe, tagadhatatlanul igen jó borai vannak, de ez nála már “szakmai ártalom”. Minden esetre engem kevésbé köt gúzsba a szőlő jóléte, inkább a járdát szegélyező fűszernövények védője lettem. 

Az idei magvetés – számvetés

A sárga koktélparadicsom magját aranyként mérik. Összesen nyolc darabot tettek egy óriási zacskóba. Volt meglepetés, amikor kinyitottam.

Már hetekkel ezelőtt megvettük az új- és átnéztük a régebbi vetőmagokat, mindketten elterveztük, hogy mit ültetünk először. Ez az egyik közös kávézás alkalmával történt, amikor is könyörtelenül beterítettük a nagy ebédlőasztalt a vetőmag csomagokkal és sokáig, így alaposan megbeszéltük melyiket miért is érdemes elültetni, mikorra várható belőle termés, milyen körülményeket igényel egyik-másik és egyéb hasonló izgalmas dolgokat veséztünk ki. Idén átállunk a teljes biokertészkedésre, így különböző gyógynövények és virágok is kerülnek a veteményesbe. Ez idő alatt, amely valószínűleg nem volt kevés, FF és az anyukája először mosolyogva, majd szótlanul, még később rezignáltan hallgatták a számukra teljesen érdektelen információhalmazokat. Végül némi tojáslikőrrel felfegyverkezve várták a diskurzus végét. Tudom a tojáslikőr nem paleo, de higgyétek el ti is a pohár után nyúltatok volna a helyükben. 

Idei paleo zöldségek

Tavaly nagyon bő terméssel lepett meg a kedvenc sárga körteparadicsomom. Bár nem látszik a képen, de akkora magasra nőtt, mint amekkora én vagyok. Persze állva 🙂

Az elmúlt év, amelyet mondhatunk tesztnek, igen jól sikerült. Lett a kiskertemben sok-sok sárga körteparadicsom, ami a kedvencem és FF is már csak azt eszi. Kevésbé savas és páratlan íze van. Olyannyira sok lett, hogy még paradicsomlé is lett belőle. Mivel magot is betakarítottam belőle, így lesz idén is sárga körteparadicsom ültetvényem. A magok már a palántaföldben csücsülnek. De nem tudtam ellen állni egy másik sárga fajtának sem, amely koktélparadicsom nagyságú. Mondjuk egy óriási zacskóban egészen pontosan nyolc magot rejtettek el, nem is túl olcsón. Ebből nagyon jó termésnek kell lennie!

A paleo zöldségek közül lesz még zöldhagyma, amely nem is zöld lesz, hanem lila. Idén először megpróbálkozom a póréhagyma ültetésével is. Kissé macerás, de bízva a végeredményben, már el is ültettem a magokat. 

Gömbrépákat is ültettem az elmúlt évben és igen vicces kis kerek gyökerek lettek belőlük. Így idén is kapnak helyet az ágyásban. 

Három féle salátát ültettem tavaly, amelyek tavasszal bőséges terméssel leptek meg, ezért a megmaradt vetőmagjait idén is elszórom majd. Lesz majd kétféle tépősaláta, egy bordó és egy zöld valamint fejes saláta. Ez utóbbi nélkülözhetetlen feltétele a tojásos nokedlinek. 

Uborkával is kísérleteztem, de kicsit keveset locsoltam, így gyatra lett a termése. Idén jobban figyelek majd rá. 

A hónapos retek is remek termésekkel kényeztetett el tavaly, így idén is vetek belőle. Igaz, nem a hagyományos pirosat, hanem sokszínűt. 

Mindezen túl lesz még karalábé, cékla, de az a fajta, amelyiknek a belseje spirál alakban csíkos. Került még a palántaföldbe pritamin paprika és kápia paprika is. 

Mi kerül cserépbe?

Többször ültettem a balkonparadicsomot cserépbe és nagyon is megérte. Finom termése van, nem nő nagyra és bőségesen hozza a bogyókat. Érdemes megpróbálnod, ha csak egy cserépnyi földed van. Ugyanígy a csípős paprikák is remekül nevelhetők balkonládában is, csakúgy, mint a folyton termő eper. 

Mivel van egy kis igazi földparcellám, így ilyesmiket most nem ültetek cserépbe, de fűszernövényeket annál inkább. Metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, levélzeller, levélpetrezselyem, zsálya biztosan helyet kap. Már csak azért is, mert például a kakukkfű, levélzeller, borsikafű és a metélőhagyma már évek óta díszíti az ablakpárkányomat és túlélték a telet minden alkalommal. 

Az is lehetséges, hogy némi salátát is elültetek egy nagyobb cserépben vagy balkonládában. Nagyon jó termésem volt pár éve ilyenekből. Látványnak sem utolsó és sose árt, ha rögtön kéznél van.