Immunerősítő paleo ételek – gyümölcsök és receptek

Az immunrendszerünk támogatása most fontosabb, mint valaha. Erősíthetjük megfelelő mennyiségű mozgással, kiegyensúlyozott élettel és egészséges ételekkel. Számos olyan zöldség és gyümölcs létezik, amely az immunerősítő paleo ételek alapanyagát szolgáltatja. Ezekből mutatok most három olyan gyümölcsöt, amelyet így a tél vége felé is megtalálhatsz, szezonális és remek ételek készülhetnek belőle. Készüljenek belőlük immunerősítő paleo ételek!

Alma

Nem a “levegőbe beszél” az mondás, hogy: minden nap egy alma és a doktornak alma. Vagyis nincs rá szükség, mehet. Ugyanis az alma – nagyon fancy, magyarul divatos kifejezéssel élve – super food. Az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon és nekünk híresen sok van belőle, gondolj csak a szabolcsi alma jó hírére. Vagyis az immunerősítő paleo ételek táborába tartozik.

Az almában annyi féle jó létezik, hogy igen komoly betegségek esetén is érdemes naponta legalább három darabot megenni, de akár többet is. Ilyen betegség például a cukorbetegség, vérkeringési zavarok, vese- és májbetegségek vagy a húgyúti fertőzése. Ráadásul amellett, hogy az immunerősítő paleo ételek közé tartoik, még a vírusfertőzések esetén is érdemes bevetni. Így mostanság sem árthat, ha minden nap többször is felkerül a tányérodra. 

Leginkább nyersen érdemes enni, de készíthetsz belőle akár almatortát is. Ebben sem vésznek kárba főzéssel a értékes anyagok. 

Banán

A banánról legfeljebb azt tudjuk, hogy olyan anyagok vannak benne, amelyek segítenek a stresszes időszakban megnyugodni. Pedig a banán ennél sokkal többet tud, az egyik legjobb az immunerősítő paleo ételek sorában. Ugyanis nem csak enyhíti a szorongást, a depressziót és segít a jó alvásban, de remekül elpusztítja a szervezetünkben a rossz gombákat, például a Candidát. Mi több igen erős vírusölő hatása is van. Miért is ne ennénk ezt az igen finom gyümölcsöt. 

Valamit tudhattam már a banánról igen kis gyerekként is, ugyanis igen rossz evő voltam. Igazán semmit nem szerettem megenni, egyet kivéve: a banánt. A hetvenes évek vége felé egy kis faluban nem volt egyszerű mutatvány szert tenni egyetlen kilónyi banánra. Szerencsére volt nekem egy nagypapám, aki Bécsben élt és gyakran sietett a segítségemre segélyszállítmányokkal. 

Azóta is nagyon szeretem a banánt önmagában és sokszor fahéjas vagy kakaós turmixként is. Néha más gyümölcsökkel kombinálva, de süteményekben édesítőként is rendszeresen használom. 

További immunerősítő paleo ételek: citrom, narancs

A citrom bármennyire savanyú, igazi nagyágyú a hörghurut, influenza vagy épp a tüdőgyulladás elűzésében. Hidratáló hatása páratlan és antioxidáns hatása sincs lemaradva mögötte. Így még télen is érdemes rendszeresen limonádét készítened. Arra mindenképp vigyázz, hogy hőkezelésnek ne tedd ki a citromot vagy a levét, mert elvész jó tulajdonságainak java része. Teádba csak akkor facsard bele, amikor már éppen csak langyos. Készíthetsz belőle citromkrémet is, amely sokféle süteményben megállja a helyét. Én úgy szeretem a legjobban, hogy felkarikázom vékonyra és leöntöm mézzel. Így két legyet is ütök egy csapásra: édes is és kiváló a felsőlégúti betegségek elmulasztásában. Így lesz nasi és hasznos az immunerősítő paleo ételek közül.

A narancs is a C-vitaminon túl bővelkedik igen különleges tápanyagokban. például olyan módon tartalmazza a kalciumot, amely azonnal beépül a szervezetünkbe. De amiért manapság nagyon fontos, hogy gyakran fogyaszd, a narancsnak is vírusölő hatása van. Önmagában is mennyei nasi, de például kifacsarva répalével is nagyon finom.