A paleo fánk négy változata

Még mindig tart a farsang és így egyben a fánkok sütésének ideje. A hagyományosból is akad jónéhány fajta, mint például a csöröge vagy a szalagos. De létezik belőle túrós változat is. Így nem csoda, ha én is többféle paleo fánk receptjét dobtam már össze. 

A legutóbbi az egyszerű farsangi fánk olaj nélkül. Ez fánksütőben készült, olaj nélkül. Na jó, egy kis vajjal azért megkentem a sütőlapokat sütés előtt. Nekem nagyon tetszett, mert villámgyors és felfordulás-mentes. Se olajszag, se rumli. Persze FF-nek is ízlett, de nem ez lett a kedvence. 

Ami FF-nek maradéktalanul bejött, az a paleo Marcza-fánk. De nem csak ezért érdekes ez a paleo fánk. Ugyanis receptjének ihletője nem más, mint Arany János, aki a Marcza-fánk receptjét egy levélben osztotta meg barátjával. Én pedig ihletet kaptam, amikor elolvastam és FF a tanú rá, hogy nagyon is finom paleo fánk lett a régi recept átdolgozásából. 

Azért nem hagyhattam ki a hagyományos farsangi fánkot sem a repertoárból. Ez még az ősidőkben készült, de meglehetősen finomra sikerült. Sok macera ezzel sincs és ezt is bő kókuszolajban tanácsos kisütni. Persze ahogy mindegyik paleo fánk, ez is a sárgabarack lekvárral lesz teljes, természetesen cukormentes változatban. 

Végül, de nem utolsó sorban készült már az én konyhámban almás totu fánk is a túrófánk mintájára. Amennyiben van beáldozható totud, akkor érdemes kipróbálni ezt a változatot is. Akár vendégvárónak is beillik és viszonylag sokáig puha marad.