Ezek a paleo alapanyagok feltétlenül legyenek otthon

Ebben a pillatatban több ok is van arra, hogy tartalék paleo alapanyagok sorakozzanak otthon. Az egyik az, hogy mostanság igen előnyös, ha nem kell naponta a boltba rohangálni, na nem csak az időtakarékosság miatt, hanem a koronavírus-fertőzés miatt. Általában a zsúfolt hétköznapokon is jól jön, ha nem kell azon töprengened, hogy mit vásárolj, miből legyen vacsora, vagy épp ebéd. A harmadik ok pedig az, hogy előrelátó tervezéssel még pénzt is tudsz spórolni. De mi is legyen a legszűkebb alapfelszereltség kamrában és a hűtőben? 

Fagyasztó

Akármekkora fagyasztórekesze van a hűtődnek, érdemes kihasználni a kapacitását. Ide bedobálhatsz húst, halat, zöldségeket, elkészült ételek maradékait és félkész paleo alapanyagok sokaságát. Például puszta húslevest, amelyből pillanatok alatt készíthetsz egy tartalmas krémlevest

A húsokból mindenképpen legyen otthon csirkecomb, ugyanis ebből többféle étel kihozható. Ha csak bedobod a sütőbe akárhogy megfűszerezve, 45-50 perc múlva már tálalhatod is a vacsorát vagy épp az ebédet. Pláne, ha mellé dobálsz némi zöldséget, mert akkor még a köret is vele készül, azzal sincs külön gond. De a csirkecomb arra is alkalmas, hogy kifilézd és így lehet belőle egyszerre bármilyen ragu, vagy pörkölt. A csontjából pedig, amíg megfőzöd a ragut, elkészülhet csendesen egy remek csontleves bele főtt zöldségekkel. 

Csirkemellet is praktikus betárazni, mert befűszerezve pillanatok alatt megsüthető serpenyőben és szinte bármilyen körettel tálalható a salátától a sült batátán át a sütőtökpüréig

Egy-egy adag darálthúsnak nagy hasznát veheted a hétköznapok során. Számos gyors, ám ízletes étel alapanyaga, mint például a svéd húsgolyó vagy a húsos kuglóf

Zöldséges rekesz

Ha van jó hűvös spejzed, netán száraz pincéd, akkor nagyon szerencsés vagy és egész télre betárazhatsz gyökérzöldségekből, almából, körtéből és különböző hagymákból. Ám, ha csak a hűtő zöldséges rekesze áll a rendelkezésedre, akkor sem kell annak üresen tátongania. Akár több napra való zöldség is beleférhet. A tél közepén jó, ha van benne zeller, amely megsütve köretként, levesbe vagy hasábként kisütve is hasznosítható. Az édesburgonya is tartozhat az alap paleo alapanyagok közé. Nagyjából ugyanarra használható, mint a sima burgonya. Így sütheted hasábnak köretként (nálam néha főétel is, mert annyira szeretem), megtöltheted zöldségekkel, fűszeres darált hússal vagy készíthetsz belőle akár rakottast is. 

A répa és a fehér répa nem kérdéses, hogy az alapfelszereltség részét alkotja. Amellett, hogy a hús- és más levesek elengedhetetlen kelléke, de mindkettőből remek köretsaláta készülhet. A répából akár sütemény is. 

A vörös- és fokhagymáról se feledkezzünk meg, mert nélkülük sok ételünk vagy nem létezne vagy ízében sokkal szegényebb volna. 

Paleo alapanyagok a hűtő többi polcán

Megnyugtató, ha folyamatosan tartózkodik, kifogyhatatlanul a hűtő más polcain vaj, kemény sajt, zsír, tojás, jóféle sonka, esetleg füstölt kolbász. Ezekből remek reggeli és vacsora készülhet pillanatok alatt. Egy rántotta, legyen az édesburgonyás vagy zöldséges, esetleg kolbászos, netán sonkás jól jön reggelire, de vacsorára is egyaránt. 

Kamrapolc

Nagyon kevés konzerv az, ami beillik a paleo alapanyagok közé. Az egyik ilyen például a tőkehalmáj, amelyet én főtt tojással szoktam tálalni. De érdemes mellé pakolni olívaolajban eltett tonhalat is. Remek gyors saláta lehet belőle vagy készíthetsz a segítségével pikáns töltött tojást is. 

A paradicsompüré vagy lé, esetleg sűrített paradicsom is itt kaphat helyet, amely remekül alkalmazható paradicsomlevesként vagy paradicsomos gombóc formájában. 

A kamrapolcra kerülhetnek az olajok is, amelyből elsőként az olívaolajat érdemes odatenned. Használhatod salátákhoz, különböző öntetekhez vagy akár főzhetsz is vele. Bár ez utóbbihoz kevésbé ajánlott. 

Ugyanakkor a kamrapolcon helyet kaphatnak még alap fűszerek, mint például majoránna, szurokfű (oregánó), só, bors, fokhagyma granulátum, tárkony, fahéj, mindenmentes ételízesítő. Persze ennél jóval többet is felhalmozhatsz, mert annál több ízt tudsz varázsolni az ételeidnek. Ugyanakkor a fűszerkeverékek is nagy segítségedre lehetnek, mert akkor nem kell azon töprengeni, hogy melyik fűszerhez vagy ételhez mi illik. 

A kamrapolcra valók az olajos magok is, mint a mandula, mogyoró, dió, kesudió, napraforgó, tökmag vagy pisztácia. Ezeket eheted önmagukban is, de készíthetsz belőlük sütiket is. Avagy, ah épp tejjel iszod a kávét, akkor magtejet is alkothatsz.