Paleo Marcza-fánk, amelyért Arany János is oda lenne

Bár a farsangi mulatságok most elmaradnak a járvány miatt, azért még az időszak jellegzetes süteményét, a fánkot nem kell elfelednünk. Ráadásul egy különlegesebb változatot bányásztam elő Arany János segítségével. Az ő kedvence volt a faék egyszerűségű Marcza-fánk, amelynek receptjét Szilágyi István barátjának írta meg egy levélben. Én is elolvastam és lett belőle paleo Marcza-fánk. 

Olyan gyorsan elkészül, hogy ennél még az sem gyorsabb, ha bemész egy cukrászdába vásárolni. Mindennel együtt negyed óra volt az egész. Egy kicsit hasonlít a csöröge-fánkhoz, de nem kell egyáltalán keleszteni a tésztát, paleóban meg nem is lehet. 

Érdemes egyszerre csak 2-3 darabot a forró olajba ereszteni, mert mire a harmadikat is bele kanalazod, már fordíthatod is meg az elsőt. Tényleg pillanatok alatt kész. Ami azért is előnyös, mert ugyanilyen hamar el is fog fogyni, olyan finom. 

Nálunk cukormentes sárgabarack lekvárral lett a múlté, de jól áll neki még a fahéjas por nyírfacukor vagy bármilyen cukormentes lekvár is. 

Hozzávalók:

2 tojás,

2 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor (vagy ennek megfelelő más édesítőszer,

4 púpozott evőkanál tápiókaliszt,

4 púpozott evőkanál zöldbanánliszt,

1 teáskanál vanília aroma,

fél teáskanál szódabikarbóna

2-3 dl növényi tej

kókuszzsír a sütéshez

A paleo Marcza-fánk elkészítése:

A két tojást üssük fel egy tálban.

Keverjük hozzá a növényi tej felét.

Tegyük bele az édesítőt, vanília aromát és keverjük össze alaposan.

Tegyük hozzá a liszteket és keverjük össze. 

Amikor már csomómentes öntsük hozzá a maradék növényi tejet is. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. 

Bő forró olajba tegyük bele egy evőkanálnyi mennyiséget. Egyszerre csak 2-3 adagot, mert nagyon gyorsan sül. 

Süssük mindkét oldalát aranybarnára. 

Papírtörlőre szedjük, hogy a maradék kókuszzsírt felfogja. 

Sárgabarack lekvárral tálaljuk.