Így lesz egy kacsából három étel, plusz egy ráadás

Visszautasíthatatlan akcióba botlottam néhány napja. Az egyik szupermarketben fiatal kacsát kínáltak, kilóját nem egészen hétszáz forintért. Mivel eddig rendszeresen felsültem a kacsasütéssel, mert rendre kiszárítottam őket, így kihívásnak tekintettem az árengedményt. Végül nem bántam meg, mert három napig ettünk belőle különböző módon. Mutatom, hogyan lesz egy kacsából három étel, plusz egy ráadás két főre. 

Összesen nyolc adagba került hús egyetlen 2,5 kilós szárnyasból, vagyis két főre egy kacsából három étel. A madár majdnem 1800 forintba került, így cirka 225 forint lett egy-egy étel húsalapanyaga. Ha hozzá vesszük a többi kiegészítőt, durván számolva legfeljebb hatszáz forint volt egy főre egy étel. Ebben az esetben kimondhatjuk, hogy nem indokolt a drága szó használata semmilyen összefüggésben. 

Az első étel: húsleves

Amikor kicsomagoltam a nyers kacsát, akkor fedeztem fel, hogy a nyakát, a zúzáját és a máját egy kisebb csomagban a belsejébe rejtették. Igazán megörültem neki, mert azonnal tudtam, ebből az egy kacsából három étel lesz. Gyorsan levágtam még hozzá a kacsa szárnyait, mert sok húst nem ígértek, így sütésnél nem is volt jelentősége. Mindezeket az alkatrészeket beledobtam egy fazékba és két főre rittyentettem belőle egy páratlanul finom húslevest. Időközben tetemes mennyiségű gyökérzöldséggel is megtámogattam a levest, no meg egy kis tárkony sem rontott rajta. Két estére jutott belőle vacsora. 

Második étel: narancsos kacsa párolt lilakáposztával

Ezt a szárnyast, amely közel két és fél kiló volt, nem kellett sokat pucolni. Ezzel már a szívembe lopta magát a termelő vagy csomagoló vagy bárki, aki felelős mindezért. Iszonyúan utálok szárnyat pucolni, bár a “szőrös” sült csirkét még jobban utálom, így addig szoktam epilálni az aktuális madarat, amíg egy pihét is látok rajta. 

Úgy döntöttem, hogy egyben sütöm meg és narancsos kacsa lesz belőle. Így is lett és ezúttal igazán porhanyósra sikerült ez az állat, így már nem volt akadálya, hogy egy kacsából három étel legyen. Elsőként a combjaitól fosztottuk meg a sültet FF-el és párolt lilakáposztával tüntettük el a tányérunkról. 

Harmadik étel: szaftos hús batáta hasábbal, salátával

Másnap sem kellett ebéd készítésére gondolnom. A narancsos kacsasült még bőven rendelkezett melle húsával. Levágtam a csontvázról és a még rajta maradt egyéb húsdarabkáktól is megfosztottam. A csontvázat gondosan elraktam a hűtőben, mert másnap még feladatot kapott. 

A lefejtett húsokat felszeleteltem és a sült szaftjával bőven meglocsoltam. Sütöttem hozzá batátahasábot és némi salátával is feldíszítettem a tányért. A maradék lilakáposzta is helyet kapott a köretek sorában. Egyszerűen felséges ebédünk volt belőle. 

Bónusz étel: csontleves

Arról már sokszor megemlékeztem, hogy a sült húsok csontjai különleges alapanyagok. Ugyanis kitűnő leves lesz belőlük, mert a sütésből megmaradt ízek is belekerülnek a levesbe. Ha keletkezik nálunk sült húsból megmaradt csont, annak mindig leves lesz a végzete. Így történt a kacsánk csontvázával is. Beledobtam egy nagy adag vízbe, főztem majdnem egy órán át, majd elláttam a levest tetemes mennyiségű gyökérzöldséggel. Fűszerként csak sót tettem bele. Ebből is két vacsorára való adag kerekedett.