A legújabb őrület, amit ki kell próbálnod: almasütő

Feldobja a hosszú téli estéket és nem mellesleg elkészíti az egyik legfinomabb desszertet is. Az almasütő mindezen túl olyan finom almaillatot varázsol a nappaliba, hogy bármely légfrissítő elbújhat mögötte. 

Hónapokkal ezelőtt már szemeztem az almasütővel, de a hétköznapok rohanásában valahogy elfelejtődött. Na meg úgy voltam vele, hogy az egyébként sem túl nagy és már így is túlzsúfolt konyhámba nem veszek még egy holmit. Maradjunk csak a mindennap használt eszközöknél, az a biztos és győzött a józan ész az érzelmek felett. 

Aztán elérkezett a karácsony és az én sógornőm egész egyszerűen kitalálta a legtitkosabb vágyam (egyikét!) és a meglepetés csomagban egy csodaszép almasütő lapult. El sem hinnétek mennyire örültem neki! Szerintem ilyen az igazán jó ajándék. Vágyik rá az ünnepelt, de úgysem venné meg magának ilyen-olyan okokból. 

A sokoldalú almasütő 

Azonnal üzembe állítottam a szerkezetet. Nagyon egyszerű az almasütő működése. Az aljába teszel egy mécsest a tetejébe pedig az almát szórd bele felkockázva és egy kis vízzel nyakon öntve. Lefeded és néha megkevered. Hamarosan pedig kész is a párolt alma. 

Ráadásul nem csak almasütésre használhatod. Tehetsz bele körtét, szilvát, cseresznyét vagy meggyet, de akár barackot is. Bármilyen gyümölcsöt, amelyet meg szeretnél párolni. 

Készíthetsz benne különböző fondüket is. A két sütés-főzés között pedig párologtatóként is remekül megállja a helyét. 

Párolt fűszeres alma

Az egyik legegyszerűbb, de annál finomabb desszert, amit az almasütő adhat neked. A legjobb egy szürke, hideg délutánon elkészíteni, amikor bekuckózol egy fotelba egy jó kis könyvvel. Odakészítheted magad mellé és elsőre az illatával kényeztet. Mire pedig elolvasol egy-két fejezetet már nassolhatod is ezt a finomságot. 

Hozzávalók:

1 alma,

2 csipet fahéj,

1 csipet őrölt gyömbér,

fél csipet őrölt szegfűszeg,

1 dl víz,

agavé szirup vagy más édesítő, ízlés szerint. 

Elkészítése:

Vágjuk kis kockákra az almát. (A héját, ha akarod, rajta is hagyhatod.)

Tegyük az almakockákat az almasütő tányérjába és öntsük fel vízzel.

Fűszerezzük meg.

Gyújtsuk meg alatta a mécsest.

Addig pároljuk, amíg a víz el nem párolog és az alma megpuhul. 

Időközönként érdemes megkeverni.