Feldobja a hosszú téli estéket és nem mellesleg elkészíti az egyik legfinomabb desszertet is. Az almasütő mindezen túl olyan finom almaillatot varázsol a nappaliba, hogy bármely légfrissítő elbújhat mögötte.
Hónapokkal ezelőtt már szemeztem az almasütővel, de a hétköznapok rohanásában valahogy elfelejtődött. Na meg úgy voltam vele, hogy az egyébként sem túl nagy és már így is túlzsúfolt konyhámba nem veszek még egy holmit. Maradjunk csak a mindennap használt eszközöknél, az a biztos és győzött a józan ész az érzelmek felett.

Aztán elérkezett a karácsony és az én sógornőm egész egyszerűen kitalálta a legtitkosabb vágyam (egyikét!) és a meglepetés csomagban egy csodaszép almasütő lapult. El sem hinnétek mennyire örültem neki! Szerintem ilyen az igazán jó ajándék. Vágyik rá az ünnepelt, de úgysem venné meg magának ilyen-olyan okokból.
A sokoldalú almasütő
Azonnal üzembe állítottam a szerkezetet. Nagyon egyszerű az almasütő működése. Az aljába teszel egy mécsest a tetejébe pedig az almát szórd bele felkockázva és egy kis vízzel nyakon öntve. Lefeded és néha megkevered. Hamarosan pedig kész is a párolt alma.
Ráadásul nem csak almasütésre használhatod. Tehetsz bele körtét, szilvát, cseresznyét vagy meggyet, de akár barackot is. Bármilyen gyümölcsöt, amelyet meg szeretnél párolni.
Készíthetsz benne különböző fondüket is. A két sütés-főzés között pedig párologtatóként is remekül megállja a helyét.
Párolt fűszeres alma
Az egyik legegyszerűbb, de annál finomabb desszert, amit az almasütő adhat neked. A legjobb egy szürke, hideg délutánon elkészíteni, amikor bekuckózol egy fotelba egy jó kis könyvvel. Odakészítheted magad mellé és elsőre az illatával kényeztet. Mire pedig elolvasol egy-két fejezetet már nassolhatod is ezt a finomságot.

Hozzávalók:
1 alma,
2 csipet fahéj,
1 csipet őrölt gyömbér,
fél csipet őrölt szegfűszeg,
1 dl víz,
agavé szirup vagy más édesítő, ízlés szerint.
Elkészítése:
Vágjuk kis kockákra az almát. (A héját, ha akarod, rajta is hagyhatod.)
Tegyük az almakockákat az almasütő tányérjába és öntsük fel vízzel.
Fűszerezzük meg.
Gyújtsuk meg alatta a mécsest.
Addig pároljuk, amíg a víz el nem párolog és az alma megpuhul.
Időközönként érdemes megkeverni.