Unod a zöldségeket? Legyen a tányérodon gyümölcsköret, télen is

A paleo étrendre áttérők egyik nagy kihívása először és később is a húsok mellé feltálalt köret. Pedig számtalan zöldség szolgálhat kiegészítő státuszban a húsok mellett. Amire kevesen gondolnak: a gyümölcsköret is nagyon izgalmas és finom lehet, akár télen is. 

Felsorolni is nehéz, hogy mennyi féle zöldségből készülhet finomabbnál-finomabb köret. Az édesburgonyán és a karfiolrizsen túl is van élet a paleo étrendben. A brokkoli, spárga, kelbimbó, répa, fehérrépa, zeller, karalábé, spenót, saláták, cékla, sütőtök vagy a zöldhüvelyű zöldbab – csak, hogy néhány kiváló zöldséget megemlítsek. 

Ugyanakkor a sültek mellé a gyümölcsköret is tökéletes választék. Vagy önállóan vagy akár kiegészítésként is. Persze mindez tavasztól őszig adott, mert kerülhet a tányérra sárga és őszibarack, szilva, sárgadinnye vagy akár görögdinnye is. Bogyós gyümölcsök, mint a málna, eper, meggy, cseresznye, egres vagy ribizli nyersen vagy szósznak elkészítve. De mi van télen? 

Téli gyümölcsköret

Az a jó hír, hogy a leghidegebb évszakban sem kell nélkülözni a gyümölcsköret alkalmazását. Ilyenkor elérhető az alma és a körte, amelyet nyersen is és egy kis vajon megpárolva, fahéjjal megszórva is feltálalhatunk. 

De ne feledkezzünk el a déli gyümölcsökről sem. Igen különleges ízhatást ad a narancs, ananász és a banán is nyersen, vagy egy kis vajon megpárolva. Fűszerezheted fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel, de akár egy leheletnyi chili por, vagy bármilyen csípős paprika por is igen jól áll neki. 

Ilyenkor van itt az ideje a befőtteknek, mint az őszibarack, körte, szilva, cseresznye vagy meggy. De savanyúságként is kiegészítheti a fogást például az ecetes szilva vagy az ecetes mini görögdinnye. 

“Az almaszósz, az almaszósz…”

Ne feledkezzünk meg a különböző gyümölcsökből készült szószokról sem. A klasszikus az almaszósz, amelyet akár ősszel is elkészíthetsz és üvegbe zárhatsz, de télvíz idején akár a nyers almából is előállíthatsz. 

A sültek mellé kiegészítésnek, de még a húst bele pácolni is remek bármely lekvár. Természetesen cukormentes formában. Tálalhatod csak úgy önmagában a lekvárt a sült és a zöldségköret mellé, de be is fűszerezheted, hogy még izgalmasabbá tedd.

A szilva és alma lekvárt megbolondíthatod fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel. De tovább fokozhatod az ízét gyömbérrel, karamommal és őrölt csillagánizzsal is. 

A sárgabarack lekvárba tehetsz még némi citromot és vaníliát, esetleg egy kis levendula virágot. 

A marhasülthöz vagy a vadakhoz a bogyós gyümölcsök illenek vagy az áfonyalekvár. 

Pácolj gyümölccsel

Nem csak a gyümölcsköret dobhatja fel a tányérodra került sültet. Páratlanul finom ízűvé varázsolják a húst a különböző gyümölcsök úgy is, ha bepácolod vele. Főleg a nagyon savas és édes gyümölcsök és azok lekvárjai alkalmasak erre. Ilyen a narancs, citrom, alma, ananász, eper, őszi- vagy sárgabarack. 

Az elkészítése tök egyszerű. Amennyiben nyersen használod a gyümölcsöt pácolásra, akkor facsard ki a levét vagy reszeld le, esetleg törd össze. Ezután szórd bele a kiválasztott fűszereket és kendd be vele a nyers húst. Hagy állni egy ideig és azután tedd a sütőbe. A maradék páclevet öntsd rá mindenképp, mert abból remek szaft keletkezik. Ha pedig zöldségeket is a hússal sütöd, akkor annak is remek ízt fog adni. 

Ha lekvárként használod, akkor is hasonlóan járhatsz el. Keverd össze a fűszerekkel és alaposan kend be a húst vele.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben