Két féle mindenmentes szaloncukor egy csapásra

Közeledik a karácsony és már tömve vannak a boltok mindenféle ízesítésű szaloncukorral. Már tavaly is elkapott a láz, hogy készítsek saját változatot és meg is tettem. Akkor még csak kísérletezgettem vele, de ennek ellenére nem lett rossz. 

Az akkori darabokból kapott FF (szerinte épphogy megkóstolhatta), no meg mindenkinek a családban tettem egy-két darabot a csomagjába. Idén azonban tovább gondoltam és egyszerűsítettem a tavalyi demo változatokon. Olyannyira sikerült, hogy egyszerre két féle mindenmentes szaloncukor lett egyetlen lendülettel. Így azért meglehetősen időtakarékossá vált. 

Így egy munkával készíthetsz diós-aszaltszilvás és csokis-mogyorós szaloncukrot. 

A csomagolását is kiokoskodtam. Igaz, azt még tavaly és nagyon bevált. Nem kell hozzá más csak alufólia és olyan sütőpapír, amely hagyományos, Vagyis nincs rajta szilikon bevonat. Igaz, ez sütésre nem igazán alkalmas, cserébe kiválóan használható szaloncukorpapírnak, no meg csomagolni. Például remekül el van benne sokáig a füstölt paprikás kolbász és egyéb füstölt finomság. 

1. Sütőpapírból 20 cm széles csíkot vágunk és a szélét bevagdossuk. 2. Alufóliából 10 cm széles csíkot vágunk. 3. Rátesszük az alufóliát a sütőpapírra és a két szélénél ráhajtjuk. 4. Megfordítjuk. Bele tesszük a szaloncukrot és a két végénék megcsavarjuk.

A mostani receptben marékkal mértem, így is adom meg. De a lényeg, hogy kóstolgass. Ha nem elég édes, tégy hozzá még aszalt szilvát, vagy bármely összetevőt, mert a lényeg, hogy a saját ízlésedre szabd. 

Hozzávalók a diós-aszalt szilvás mindenmentes szaloncukorhoz:

3 nagy marék dió,

3 nagy marék aszalt szilva,

2 kis marék mazsola,

1 tábla étcsokoládé. 

A mindenmentes szaloncukor elkészítése:

A mazsolát áztassuk be forró vízbe. 

A diót és az aszalt szilvát tegyük késes aprítóba és addig aprítsuk, amíg elkezd összeállni a massza. 

Tegyük hozzá a lecsepegtetett mazsolát.

Egy kiskanálnyi masszát gyúrjunk össze és formázzuk szaloncukor alakúra. 

Tegyük hűtőbe a szaloncukrokat, amíg elkészítjük az olvasztott csokit. 

Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit.

Mártogassuk bele a hideg szaloncukrokat. 

Tegyük vissza a hűtőbe addig, amíg a csoki megszilárdul

Ezután csomagolhatjuk, de hűtőben javasolt tárolni addig, amíg megesszük.

 

Hozzávalók a csokis-mogyorós mindenmentes szaloncukorhoz

étcsokoládé, ami megmaradt a diós-aszaltszilvás szaloncukorból, de tehetsz is még hozzá,

5-dkg török mogyoró.

Elkészítése:

A törökmogyorót tedd a késes aprítóba és aprítsd fel apró darabokra. 

Keverd bele a háromnegyedét a megolvasztott csokoládéba.

Formázz szaloncukor formájú darabokat belőle és forgasd bele a maradék aprított törökmogyoróba. 

Tedd hűtőbe addig, amíg megszilárdul. 

Csomagolás után hűvös helyen vagy a hűtőben javasolt tárolni.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben