Amikor hiányzik egy alapanyag: paleo rakott krumpli helyett töltött tojás salátával

Vannak olyan tervek, amelyek csak egy apróságon csúsznak el. Ilyen volt az is, amikor paleo rakott krumpli készítését jelentettem be FF-nek, de tíz perc múlva kiderült, hogy biza kemény sajt már nincs az almáriumban (értsd: hűtő). Pedig ez alapvető építőköve egy igazán jó paleo rakott krumplinak. Ráadásul már a tojások félig megfőzve rotyogtak a kis fazékban. A füstölt kolbász fele pedig lekarikázva várt a sorára. Ez volt az a pillanat, amikor eltűnődtem, hogy mégis mit fogunk ebédelni…

Ekkor FF felkiáltott: legyen töltött tojás. És lett. Meg zöldségleves és egy kis saláta is. Mindez egy főzésre, abból, amit épp itthon találtam. 

Rögtön két fogás is készült, ha már az eredeti terv füstbe ment

Kevésből is lehet jót

Volt még itthon a paleo rakott krumpli hiányos hozzávalóin kívül (édesburgonya, füstölt kolbász, tojás), két szál petrezselyemgyökér, fél gumó zeller, zöldhagyma szár, mustár, egy felbontott kókuszjoghurt, házi majonéz, vaj és alma. Ebből gazdálkodtam. 

Mire felmértem a készleteket és újraterveztem az ebédet, addigra már meg is főtt keményre a tojás. Ekkor még nem is sejtettem, hogy rögtön két fogást fogok FF-nek feltálalni. Csak megpucoltam a zöldségeket (édesburgonya, petrezselyemgyökér, zeller) és odahajítottam felkockázva egy fazéknyi vízben a tűzhelyre. Dobtam bele sót és egy evőkanálnyi házi ételízesítőt, amelyet manapság a piacon szerzek be egy kistermelőtől. Amíg megfőttek a zöldségek, addig megpucoltam a tojásokat és töltött tojások lettek belőlük a már feldarabolt kolbászkarikák és a vaj közbeiktatásával. 

Váratlan zöldségleves

Mikor megfőttek a zöldségek, örömmel konstatáltam, hogy a leve kifejezetten finomra sikerült zöldséglevessé változott. Ráadásul kissé túl is méreteztem nagy buzgalmamban a zöldségeket, így lett egy-egy tányér könnyű leves is.

A többi főtt zöldség pedig a saláta alapját képezte, némi zöldhagymaszárral dúsítva. A saláta dresszinget egy, már nagyon árválkodó, felbontott kókuszjoghurtból kanyarítottam. Dobtam hozzá egy kis mustárt, édesítőt, amely nálunk az agavé szirup és a töltött tojás töltelékének maradékát is bele kevertem. Egy evőkanálnyi házi majonézt is bele csempésztem, egy csavarásnyi fekete borsot és egy csipet sót. Alapos keverés után rádöntöttem a zöldségekre, átkevertem és büszkén bekiáltottam a szobába, hogy FF azonnal hagyja abba a munkát, mert elkészült a királyi lakoma. 

Nem hiányzott a paleo rakott krumpli

Szeretem az olyan ételeket, amelyekből akár több félét is el lehet készíteni, mert nagyon sok időt meg lehet vele spórolni. 

Ezzel a töltött tojással körített salátával és váratlan zöldséglevessel kiválóan jól laktunk. Nem hiányzott az eredeti menü és nem lett drágább sem.