Paleo barna zsemle
A karantén ideje alatt egyfolytában kenyér és mindenféle kelt tésztás sütemény videója került elém. Olyannyira, hogy el is kezdtem vágyni egy kis kenyér félére szendvicshez. Így hát kimentem a konyhába, megnéztem a felhalmozott karantén készletemet és összedobtam a paleo barna zsemle tésztáját.
Nem hittem, hogy elsőre sikerülni fog, és így is lett. De másodikra már sikerült a tökéleteshez közelit alkotni. Ám azóta kikristályosodott a végleges recept, amelynek nagy a sikere. Ennek oka, hogy kívül ropogós, belül pedig puha és finom, mellékízmentes zsemle lett belőle.
Amennyiben nincs ennyi féle liszted hozzá, akkor sincs nagy baj. Kihagyhatod bármelyiket, csak a mennyiséget pótold a meglévővel. Persze nem lesz túl barna, ha kihagyod a lenmaglisztet.

Hozzávalók:
80 gramm nyílgyökérliszt,
20 gramm szezámmagliszt,
20 gramm bambuszrost,
20 gramm lenmagliszt,
20 gramm édesburgonyaliszt,
10 gramm útifűmaghéj,
8 gramm gluténmentes sütőpor,
5 gramm szódabikarbóna,
1 teáskanál só,
2 tojás,
2 +1 evőkanál zsír,
1 teáskanál citromlé,
160 ml víz.
A paleo barna zsemle elkészítése:
- A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük alaposan.
- A vízbe bele keverjük a citromlevet és a tojásokat.
- A tojásos vizet hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz.
- Alaposan elkeverjük.
- Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 30 percet.
- zsíros kézzel zsemléket formázunk a tésztából. Legalább 6-7 darab lesz belőle.
- 200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.
- Konyharuhába tesszük sütés után és abban hűtjük ki.