Koronavírus: feltöltenéd élelmiszer raktárad? Paleo étrenddel sem lehetetlen

Ha eddig nem is rohantál a boltba, hogy feltöltsd az élelmiszer-készleteidet, akkor most, hogy a Kormány kihirdette a veszélyhelyzetet a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, biztosan elgondolkodtál rajta. Az előre látó és körültekintő felkészülés nem árthat, de azért nem is kell utánfutóval elindulni vásárolni.

Átérzem a helyzetet, mivel engem is érint. Elmondom neked én mit tettem és mit fogok még tenni azért, hogy úgy érezzem minden rendben a konyhában. 

Az nem kérdés, hogy az immunerősítés a legfontosabb a higiéniai szabályok betartásán túl. Miután nincs rá sem oltás, sem gyógyszer, így a megelőzés nagyon fontos. Éppen ezért azt is leszögezhetjük, hogy az elmúlt napokban kitört felvásárlási láz során betankolt cukor, liszt és konzervek nem feltétlenül fogják az egészséget és az immunrendszert szolgálni. Persze süthetünk remek kalácsokat, kenyeret és bármilyen süteményt, ezzel akkor sem teszünk jó az egészségünknek. A konzervekben pedig számos e-szám és egyéb, az egészségünk számára nem feltétlenül hasznos összetevő lehet. 

Mégis mit tegyünk, hogy bőségesen legyen a kamrában alapanyag, biztos, ami biztos?

Először is higgadj le, mert csak így fogod tudni kezelni jól a helyzetet. Ha nem vagy nyugodt, akkor gyorsan átesel a ló túloldalára. Ez legalább olyan eset, mint amikor éhesen mész vásárolni. Ez sosem ideális, mert olyanok is a kosaradba kerülnek, amelyeknek nem feltétlenül ott a helye. 

Amint sikerült megnyugodnod végy papírt, tollat és nézd át a jelenlegi készletedet. Mi van a kamrában, kamra polcon és a hűtőben. Ha kész a lista, nézd át, hogy ezekből milyen ételt tudnál készíteni. Esetleg mi az, ami esetleg hiányzik ahhoz, hogy valami tápláló étel legyen belőle. 

Mondok példát. Van otthon tojás, nokedlinek való liszted avagy lisztkeveréked és némi zsír. Király, mert remek tojásos nokedli lehet belőle. Ám hiányzik hozzá az ecetes uborka. Nah, ez a tétel már mehet is a bevásárlólistádra. És így tovább, amíg ki nem fogysz az alapanyagokból. 

Ezután pedig ismét tollra és papírra, esetleg egy táblázatkezelő programra lesz szükséged. Ugyanis legalább két hétre előre menütervet kell készítened. Így pontosan tudni fogod, hogy miből mennyi kell venned és biztos lehetsz benne, hogy nem vásárolsz feleslegesen. Így nem költöd a pénzed olyasmire, amire nincs szükséged, nem foglalja a helyet sem és mindezen túl nem is fog megromlani az élelmiszer tartalékod. 

Mindebben segítségedre lehet korábbi menüterveim egyike. Ezután már csak annyi dolgod van, hogy a receptek alapján összeírod a szükséges alapanyagokat és máris mehetsz a boltba vásárolni. 

Ami volt itthon

Bár sokáig úgy éltem, hogy legalább egy havi hideg élelem mindig volt itthon és így volt igazán komfort érzetem, manapság nagyon elhanyagoltam. Hagytam kifogyni a készleteket és apróságokon kívül sok mindent nem tároltam huzamosabb ideig sem a mélyhűtőben, sem a kamrapolcomon. Igazából ahol élek, tíz percnyi járásra négy nagy élelmiszer bolt, egy kis termelői piac, több kisebb élelmiszer bolt és zöldséges is kínálja termékeit. Ki sem kell mozdulnom azért a lakótelepről, hogy bármit megvegyek és igaz ez majdnem mindenre, ami egy háztartásban kell. Épp ezért rákaptam annak az ízére, hogy ezek lettek a kihelyezett kamráim, így ők tárolták helyettem és csak azt vettem meg, amire egy-két napon belül szükségem volt. Ennek is meg van az előnye.

Így csupán a következő alapanyagok voltak a kamrámban és a hűtőben: édesburgonyaliszt, zabpehely, zabpehelyliszt, szódabikarbóna, fűszerek, paleo lekvárok narancs, eper, szeder, sárgabarack, ribizli, szilva, áfonya), saját eltevésű lecsó és paradicsomlé, maglisztek, némi fagyasztott saját kerti gyümölcs és uborka, édesburgonya, répa, zeller, hagyma, némi sajt, vaj, tojás és még néhány apróság volt itthon, mint például aszalt datolya. 

Ezekből pedig túl sok étel nem készülhetett. Mondjuk egy pizza, sült zöldségek vagy valami rakott, palacsinta, akár sós, akár édes, zöldséges tészta, rántotta, piskótatekercs. Innen indultam. 

Koronavírus: miket vettem én?

Először is a hentesemmel vettem, fel a kapcsolatot és megrendeltem nála jó adag csontos karajt, csirkecombot, sertéscombot, füstölt zsírszalonnát, császár szalonnát, füstölt kolbászt és sonkát. 

Ezután a tojás dealerem következett a sorban, akitől egy doboznyi tojást rendeltem a piac napjára. Ne tévesszen meg a mennyiség, ebben a dobozban 160 tojás lapul. 

A hentesem és a tojás-dealerem is a helyi termelői piac oszlopos tagja, így messzire sem kellett mennem mindezért, mondhatjuk, hogy szinte házhoz hozták a zsákmányt. 

Ha pedig már a piacon voltam, – ami persze minden szombaton megesik – a zöldségesemhez is elzarándokoltam nagyobb szatyrokkal. Sárgarépát, fehérrépát, zellert, céklát, lila-, póré- és vöröshagymát, valamint fokhagymát és almát vásároltam nála első körben. Aztán a szatyromba került még egy kis házi ételízesítő, egy medvehagyma csokor és úgy emlékszem palermónak nevezett paprika. 

Ilyen szépen felszerelkezve – még mindig a piacon – a savanyúságos stand elé járultam és betankolta savanyú káposztából és csemege uborkából. A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, amely fontos az immunrendszerednek.

Mivel a mi piacunk nagyon kicsi és főleg kecskesajtokat árulnak ott, amit sem én, sem FF nem kedvel, így a boltban szereztük be a kemény sajtokat. Nevezetesen parmezánt, ementálit és cheddart. Ugyanitt került még a kosaramba zabpehely, zabpehelyliszt is. Nekem ugyanis belefér a zab az étrendembe. Aztán a fagyasztók felé indultam, amelyekhez érve fagyasztott zöldségeket zsákmányoltam. Brokkolit, kelbimbót és vegyes zöldségkeveréket választottam. Mindezen túl só, fűszerek, vaj, zselatin lapok, aszalt datolya, mazsola, kókuszreszelék, étcsokoládé és tonhalkonzerv került a kosaramba. Imádjuk ugyanis a tonhal salátát és legújabban a tonhal krémet barna bucira kenve. Ezen recepteket a napokban el is árulom nektek, mert nagyon finomak. Édesburgonyát is vásároltam nagyobb mennyiséget, mert éppen akciós volt és nálunk az alapélelmiszerek közé sorolandó.

A bioboltba is el kellett zarándokolni a készletfeltöltés érdekében. Nyílgyökérliszt, lenmagliszt, szezámmagliszt, útifűmaghéj, agavé szirup, citromsav és paleo sütőpor mellett döntöttem. 

Miket készítek ezekből?

Be kell valljam, bármennyire remek volt a helyi boltokat saját kamrának tekinteni, csak jobban érzem maga attól vidéki lányként, hogy itt a közvetlen közelemben van jónéhány alapanyag. Már csak azért is, mert nem kell majdhogynem naponta boltba járkálni, ami nem csak időspórolás, de a fertőződés kockázatát is a minimálisra lehet csökkenteni. 

Az persze hiú ábránd, hogy akár két hétre is mindent megvásárolj előre, hacsak nincs egy igazán hűvös és nagy kamrád valamint egy 400 literes hűtőládád. Így én úgy döntöttem – FF megelégedésére -, hogy azért friss zöldségekért néha elmegyünk vásárolni. Mindenképpen kihasználjuk a heti egyszeri szabadtéri termelői piacot, ha lehet elsősorban innen szerzünk be mindent és a boltokba csak akkor megyünk, amikor már nincs más megoldás. Így lesz ez most szombaton is.

Ami pedig készülhet ezekből az ételekből – a teljesség igénye nélkül – sült húsok többféle módon és változatos zöldségkörettel, hús- és csontleves (ami most nagyon sokat ér az immunrendszerednek), krémlevesek, pörkölt sült édesburgonyával és brassói szintén ilyen körettel. Készülhet még rakott zöldség többféle fűszerezéssel, sült zöldségek indiai, olasz és magyaros ízesítéssel, barna zsemle, tonhalsaláta, tonhalkrém, rakott burgonya többféle módon, zöldség- és húsos fasírt sült zöldségekkel vagy édesburgonyával, paleo gofri, paleo palacsinta édes és sós változat is, akár zöldségekkel töltve. FF kifejezett kívánságára a pizza sem maradhatott le a menüről. Süteményeket is készíthetek ezen alapanyagokból, például csokis, almás muffint, piskótatekercset többféle lekvárral. Bár vettem néhány doboz zabitalt is, mert bevallom az a kedvencem és gyors megoldás, de azért saját házi készítésű kókusztejhez is beszereztem az alapanyagokat. 

További zöldségek

Évek óta ki akartam próbálni a mikrozöldek és csírák “készítését”. Idén a járvány végleg megadta a végső lökést és nekiveselkedtem. Pár nap múlva be is tudok majd nektek számolni, hogy miként alakult. 

Szerintem nincs annál jobb, mintha a saját ablakodból vagy polcodról szüretelheted a saláta alapanyagokat. Már csírázik a brokkolimag, fehérretekmag és mustármag. Mindegyik értékes vitaminokat és ásványi anyagokat juttat majd a szervezetünkbe saláták részeként és szendvicsek tetején vagy turmixokban. Mindezen túl a fehérretekről azt is tudni, hogy a felsőlégúti betegségek kiváló gyógyszere. 

Mindezeken túl az ablakban már kikelt a snidling, a levélzeller pedig egész télen ontotta leveleit és most is folytatja ezt. 

Holnap pedig kerti zsázsa kerül cserépbe, amely mikrozöldként végzi majd a salátánkban, csakúgy, mint a fent említett csíramagok. A csíramagokból is ültetek úgy, hogy mikrozöldként lehessen őket használni. 

Mindezekhez elég 2-3 zacskónyi mag ahhoz, hogy hetekre ellásson minket friss zölddel. Ráadásul bioboltokban beszerezhető. 

Szintén a napokban kerül cserépbe számos fűszernövény is, mint bazsalikom, zsálya, koriander, majoránna, kakukkfű. De ezek majd azért később adnak szüretelhető leveleket. A családi kiskertben is kaptam egy parcellát saját használatra, ahol szabadon garázdálkodhatok. Itt fogok termelni sárga és fekete paradicsomokat, retket, zöldbabot (igen paleóba belefér, de csak a zöld hüvelyű!), zöldhagymát számtalan változatban (lila, sonka, fokhagyma), paleormo paprikát, citromsárga és kerek alakú répát. Ez a terv, de mindez majd csak nyáron hozza meg gyümölcsét, szó szerint. 

Mindezeket azért írtam le, hogy még panel lakásban sem érdemes pánikba esni, sem most, sem máskor, ha ételről van szó. Van mód arra, hogy legyen otthon némi tartalék, ami egyébként általában a hétköznapokon sem hátrány, mert nem kell naponta boltba járni és nem hozhatnak kínos helyzetbe váratlan vendégek sem.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben